Til hovedinnhold

Bruken av anonyme Tor eksploderer

Stadig flere ønsker å være anonyme på nett.

Tor / Shutterstock
Ole Henrik Johansen

Overvåkning av hva du gjør på Internett har vært et stort samtaleemne de siste månedene. Spesielt i kjølevannet av at Edward Snowden lekket informasjon om at amerikansk og britisk etterretning i flere år har overvåket internettrafikken, ønsker stadig flere av oss å ikke legge igjen spor på nett.

VPN er ofte en løsning for å kunne bevege seg anonymt, og tidligere denne uken ble det klart at VPN-bruken har økt kraftig den siste tiden. Men det finnes løsninger som er ennå sikrere enn en VPN, blant annet Tor-nettverket. Bruken av dette har mildt sagt tatt av den siste tiden.

Enorm vekst

Oversikt over Tor-brukere i Norge 2013.

Ser vi på grafen over antall norske aktive brukere i Tor-nettverket hittil i år, ser vi at den har vært nokså stabil frem mot sommeren. Men i etterdønningene av Snowdens avsløringer, som først kom natt til 7. juni, ser vi en klar økning i antall brukere både i juni og juli. Det er spesielt oppsiktsvekkende at juli hadde en så kraftig øktning her til lands tatt i betraktning at sommeren i år var den beste på flere år, noe som ledet til at færre var på nett. At effekten av Snowden-avsløringen likevel økte bruken betraktelig kan ses på som en bekreftelse til økt skepsis til overvåkning.

Antall aktive Tor-brukere i verden 2013.

Juli-hoppet blir likevel veldig lite sammenlignet den massive økningen som startet rundt midten av august. På verdensbasis har antallet personer som bruker tjenesten vokst fra en halv million til over 1,4 millioner brukere på en drøy uke, og den samme trenden er tydelig også her på berget.

Kan trolig takke The Pirat Bay

En trolig grunn til at tjenesten har hatt en slik enorm vekst siste tiden, er lanseringen av The Pirat Bays egen nettleser. For denne nettleseren bruker nettopp Tor sine tjenester for å holde brukernes bevegelser vekk fra overvåkningsradaren.

Nettleseren fra TPB krever ingen installasjon, og det holder med å laste ned én enkel fil. I løpet av er par dager viste det seg at den nye «piratnettleseren» ble en massiv suksess, med over 100 000 nedlastninger.

Dette er én av grunnen til Tors økte populæritet, men nøyaktig hvor de resterende 1,3 millioner brukerne kommer fra er det foreløpig ingen som kan forklare. Enkelte spekulerer i at Russlands nye og strenge åndsverkslov kan være en bidragsyter, men ingen har fått bekreftet dette.

Myndigheter verden over prøver å sperre tilgangen til priatsider.
En undersøkelse fra Nederland viser at det er nytteløst å prøve å blokkere TPB »

(Kilde: Tor)

annonse