Intel har klart å lage Haswell vifteløs

Intels nyeste flytter inn i hybrid-maskiner senere i år.

Allerede da Intels nye Haswell-prosessorer viste seg å være så strømgjerrige at enkelte strømforsyninger hadde problemer med dem, fikk sikkert personer tanker om hva prosessoren kunne utrettet i nettbrett eller hybridmaskiner med avtakbart tastatur.

Intel var selvsagt en av dem som tenkte tanken. I går avslørte de at selskapet siden introduksjonen forrige måned har lagt ned enda mer jobb i å perfeksjonere strømsparingen i Haswell.

Senest forrige uke meldte Intel at de ønsket å satse sterkere på det mobile markedet, blant annet ved å pusse opp og styrke sin Atom-serie. Og nettopp derfor kom det som en overraskelse at de nå også vil kjøre ut enda mer effektive Haswell-prosessorer for dette formålet.

Passiv kjøling

De nye Haswell-prosessorene har en SDP på 4,5 W, noe som kort og greit betyr at den kan stappes inn i de aller tynneste maskinene der ute, uten at den har behov for aktiv kjøling.

SDP må ikke forveksles med TDP. Begge måleenhetene forteller hvor mye kjøling en prosessor krever for å operere, men i motsetning til TDP, kan prosessorer som måles ved hjelp av SDP bare yte maksimalt når temperaturen tillater det. Dette vil si at Intels nyeste Haswell-prosessor på 4,5 W bare periodevis kan utnytte hele sitt potensiale. Om temperaturen stiger, vil Turbo-modusen deaktiveres og arbeidsfrekvensen senkes.

De nye prosessorene kan dermed leve godt i trange og varme omgivelser, samtidig som de potensielt kan pøse på med kraft når behovet melder seg.

Som en konsekvens av lanseringen kan vi snart få se tynnere hybrider som Microsoft Surface Pro, HP Envy x2, Acer Iconia W510 og andre lignende enheter. Men selv om den er svært strømgjerrig, spørs det om produsenter av de aller minste enhetene vil satse på Haswell. I forhold til eksisterende ARM-prosessorer kan den rett og slett ta for stor plass på hovedkortet.

Intel planlegger å slippe den nye og strømgjerrige modellen på markedet en gang i inneværende halvår, og det ventes at hybrider i det øvre prissjiktet får Haswell først.

I stikk motsatt ende av skalaen kommer det en ny toppmodell:
Slik blir entusiastmodellen Haswell-E »

(Kilder: The Verge, Anandtech, Intel)

Les også
Her er verdens første lydløse Windows-PC
Les også
– Intel har vært for trege
Les også
Han har styrt AMD unna massive tap
Les også
Her er Intels nye topprosessor – Haswell
Les også
– Haswell vil gi 50 prosent lengre batteritid
Les også
Haswell kan være for effektiv
annonse