Tek.no

Nyhet

Denne 3D-skriveren kan reise en hel bygning på bare 24 timer – og er ikke engang spesielt stor

Skal bygge «fremtidens hus», ifølge utvikleren.

Apis Cor
17 Okt 2015 06:00

3D-skriverteknologien spiller en stadig større rolle på en rekke samfunnsområder, inkludert innen konstruksjon av store byggverk. Nå melder nettstedet Digital Trends om en ny 3D-skriver som er i stand til å «skrive» ut en hel bygning på bare 24 timer.

Skriveren er utviklet av et russisk selskap som heter Apis Cor og har blant annet den spesielle egenskapen at den betydelig mer kompakt enn andre tilsvarende løsninger på markedet.

Dekker 60 kvadratmeter

Apis Cors produkt måler kun 5 meter i lengden, 1,5 meter i bredden og 1,5 meter i høyden, mens vekten ligger på 2,5 tonn. Det betyr at man relativt enkelt kan ta den med seg på for eksempel en lastebil, og skriveren tar også kun 30 minutter å sette sammen.

Her er skriveren i aksjon. Foto: Apis Cor/YouTube

Alle de tekniske detaljene er ikke kjent, men skriveren benytter en arm som roterer 360 grader rundt og som er i stand til å håndtere et konstruksjonsområde på rundt 60 kvadratmeter av gangen.

Ifølge utvikleren skal det visstnok ikke være noen teoretisk begrensning på den vertikale rekkevidden til maskinen, som altså betyr at den potensielt kan bygge svært høye bygninger. I tillegg til disse egenskapene er den også energieffektiv, med et forbruk på kun 8 kilowatt, og produserer attpåtil intet avfallsmateriale.

Finnes også andre

3D-skrivere som kan takle hele bygninger er for så vidt ikke helt nytt, og for litt siden kunne vi for eksempel melde om en 3D-skriver som kan kan bygge hus. Denne var imidlertid en diger sak på 12 meter, og taklet hovedsakelig kun jord og leire.

Det nye russiske produktet ser ut til å benytte det noe mer praktiske materialet betong, og er altså også mye mer håndterlig. For mer informasjon kan du sjekke ut produsentens hjemmeside, og se også video under for en introduksjon.

Nå brukes 3D-skriverne også i skoindustrien: Adidas har laget den første 3D-skrevne skosålen som er perfekt tilpasset føttene »

Les også
Denne lar deg bruke mobilen som en 3D-skriver
Les også
Her fyrer han av verdens første 3D-skrevne revolver
Les også
Dette er verdens første 3D-skrevne bil - og neste år kan du kjøpe den
Les også
Snart kan du 3D-skrive en perfekt skosåle i butikken
Les også
Denne digre konstruksjonen er en 3D-skriver
Les også
Her 3D-skriver forskere med glass
Les også
Denne 3D-skriveren kan skrive med 10 materialer samtidig – og er «billig»
annonse

Les også