Til hovedinnhold

Denne skal lage oksygen av atmosfæren på Mars

Arvtakeren til Curiosity skal legge til rette for bemannede ekspedisjoner.

NASA

Det amerikanske romfartsbyrået NASA har mange spennende planer på gang for fremtiden, men mange er også allerede satt ut i livet. Et av dem er det såkalte Curiosity-prosjektet, hvor NASA i 2012 landet en kjørende robot på Mars for å både ta bilder og undersøke den røde planeten.

Siden den gang har Curiosity tatt mange spennende prøver og fotografier. Ikke lenge etter at den landet på Mars kunngjorde NASA at de allerede hadde påbegynt planene om å sende opp enda en farkost til Mars i år 2020, et prosjekt de simpelthen døpte Mars 2020.

Hittil har ikke NASA avslørt så mange detaljer rundt dette prosjektet, men som nettstedet Extremetech nå melder har byrået endelig dratt sløret av den tekniske utrustningen til den kommende Mars-utforskeren.

Skal forberede bemannet ekspedisjon

Det å avgjøre akkurat hvilke instrumenter maskinen skal utstyres med har vært en krevende oppgave med mange deltakere, og av til sammen 58 forslag fra forskere og ingeniører fra hele verden har man altså nå valgt ut et knippe innretninger.

Et av de nye instrumentene heter «Radar Imager for Mars' Subsurface Exploration» (RIMFAX), og er en radar beregnet på å kartlegge den geologiske strukturen under bakken. Det som er interessant med denne innretningen er det faktisk er det Norge som står bak utviklingen, nærmere bestemt Forsvarets forskningsinstitutt.

Den antakelig mest nevneverdige er nok likevel en teknologi kalt «Mars Oxygen ISRU Experiment» (MOXIE). Denne innebærer å konvertere karbondioksid, som det finnes svært rikelige mengder av i Mars' atmosfære, til rent oksygen.

Det som er spennende med MOXIE-teknologien er ifølge NASA at den skal legge til rette for at mennesker en dag kan besøke planeten, ved at den altså gjør livsnødvendig oksygengass tilgjengelig for astronautene på en enklere og rimeligere måte.

Oppgraderte sensorer

I tillegg til dette vil Mars 2020-maskinen også utstyres med en rekke oppgraderte sensorer og instrumenter som skal samle inn mer detaljert data om miljøet på Mars, slik som informasjon om mineralsammensetninger og forhold som temperaturer, vindstyrke, trykk og andre ting.

Dette skal bidra til å gi NASA enda bedre forståelse av forholdene på Mars, slik at astronautene som eventuelt skal lande på den røde planetene er best mulig rustet til å takle et slikt oppdrag.

Når de første menneskene vil lande på Mars har NASA ennå ikke sagt noe spesifikt om, men Mars 2020-prosjektet ser altså ut til å være et svært viktig steg på veien. NASA har opprettet en egen hjemmeside for Mars 2020 om du ønsker mer informasjon.

Kanskje vil NASA også finne spor av liv på Mars: Hvis ikke kan det være byråets nye teleskoper finner liv på andre planeter »

Mer om
annonse