Til hovedinnhold
NyhetSamsung Gear VR

Den kuleste dingsen på IFA

Samung og Oculus' VR-brille er noe av det kuleste vi har sett på messen i år.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Berling/Tek.no: VR-brillen til Samsung og Oculus er spesiell. Her er nemlig en helt vanlig mobiltelefon puttet inn i noe som minner om en dykkermaske. Vel, vanlig og vanlig fru Blom, det dreier seg om en Samsung Galaxy Note 4, med en 5,7 tommer stor AMOLED-skjerm og oppløsning på 1440 x 2560 punkter.

Superstabilt bilde

Inne i Gear VR er det plassert flere linseelementer, slik at hvert øye ser et forstørret bilde av en del av skjermen. Dette gir mulighet for å skape et tredimmensjonalt bilde, men det er ikke det som gjør løsningen så spesiell.

Det spesielle er sensorene som registrerer hodebevegelsene dine. Dette gjør det mulig å skape en virtuell verden som omslutter deg. Kikker du opp, så får du se hva du har over deg, dreier du hodet fra den ene siden til den andre vil du se hva som ellers ville vært utenfor sidesynet ditt – i prinsippet akkurat som hvordan Oculus Rift fungerer

Sensorene er så nøyaktige at det skapes inntrykk av at rommet du befinner deg i står stille, mens du beveger deg. Så stabil og presis er løsningen at vi ikke et øyeblikk kunne se at den kunstige verdenen vi befant oss i hang etter oss i bevegelsene. Her er løsningen Samsung og Oculus har utviklet langt mer presis enn det vi opplevde med Oculus aller første egne VR-briller, Oculus Rift.

Oculus har nå laget en ny VR-brille:
Nye «Crystal Cove» er helt fantastisk i spill » (Ekstra)

Spill-legende på laget

John Carmack er en legende i spillmiljøet. Nå er mannen bak spill som Doom teknologisjef i Oculus.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Under presentasjonen av Gear VR på IFA-messen dukket også spill-legenden John Carmack opp. Han har vært sentral i utviklingen av en rekke kjente spilltitler, som Doom og Quake. Carmack snakket med stor entusiasme om hvordan programvare på telefonen jobber sammen med de mange sensorene i brillen for å skape en stabil VR-opplevelse.

Han snakket også om hvordan grafikkprosessorene jobbet med å tegne opp omgivelsene som ulike lag, der den mer ressurskrevende grafikken ble kjørt som et eget lag på toppen av den enklere bakgrunnsgrafikken. Dette gjør at du kan gjøre brå bevegelser med hodet uten at skjermbildet blir hengende etter, og at du derfor skal slippe å bli sjøsyk av å bruke brillene.

Alene på kino

Vi fikk prøve brillene, og kan underskrive på at dette er fascinerende greier. I vårt tilfelle havnet vi i en tom kinosal med det samme brillene kom på. På det enorme lerretet fremfor oss, kunne vi se 3D-filmer. Vi kunne også dreie på hodet for å se om kinoen virkelig var tom, eller om det satt noen på setene rundt oss.

Det finnes rom for å forbedre brillen. Særlig kunne vi ønske oss høyere oppløsning. To «forstørrelsesglass» noen cm fra skjermen gjør at vi fikk inntrykk av å være i et enormt rom. Men forstørrelsen gjør det også enkelt å se pikslene i skjermen.

Brillen er ikke veldig billig. Særlig ikke med tanke på at du må ha en Galaxy Note 4 til drøyt 6000 kroner for å ha glede av Gear VR. I tillegg kommer selve brillen, som prises til 2300 kroner. Det hele vil faktisk koste mellom 8000 og 9000 kroner. Og dette er før du kjøper innhold.

Norge er ikke på lanseringslista

Et annet spørsmål er om brillen i det hele tatt kommer til Norge. Samsung sier nei, og begrunner det med at Oculus ikke har noen norsk applikasjonsbutikk. Uten innhold er brillen ganske verdiløs. Men flere nettbutikker har oppgitt pris på brillen, noe som tyder på at gråimporten vil gjøre Gear VR tilgjengelig også her.

Under kan du se en kort video der vi beskriver hvordan det oppleves å bruke Samsung Gear VR. Vi beklager at det er en del støy i lyden på dette opptaket:

Les alle sakene fra IFA 2014 på vår samleside »

annonse