Nyhet

Her startet Apple- og HP-eventyret

En garasje og klokkertro på fremtiden var det som skulle til.

Silicon Valley er verdens teknologisenter. Området ligger midt i mellom to daler sør for hjertet av San Francisco, et område med et varmt og balansert klima året rundt. Alt i alt er det et temmelig idyllisk sted.

Selv om omtrent hver eneste teknologigigant har store kontorbygninger her, som gjerne huser mange tusen ansatte, bærer område lite preg av dette. Bygningene er lave, gatene er brede og alle områder er pyntet med blomster, trær og annet grønt.

Det er her alle gigantene holder til. Apple, Facebook, Google, Dell, HP og flere hundre andre teknologiselskaper har slått seg ned i den berømte dalen, som sammen skaper nesten 400 000 jobber. Lønna her er relativt sett god, og området har den største tettheten av milliardærer i hele landet.

Men det er veldig lett å glemme at noe så stort sprang ut i fra noe veldig, veldig lite.

En rask oppvekst

Navnet «Silicon Valley» kommer ganske enkelt fra at området i starten huset et hav av mikroprosessorprodusenter – produkter som er basert på Silicon, silisium på norsk. I dag er navnet det samme, men viser mer generelt til at dalen huser høyteknologiske selskap.

Da transistoren ble oppfunnet i 1947 ble det fart på sakene i Silicon Valley. Stanford-universitetet var raskt på ballen, og har fungert som en kraftig motor for at dalen har den funksjonen den har i dag. Universitetet oppfordret studentene til å starte sine egne selskaper på vestkysten av USA, fremfor å begynne hos de etablerte aktørene i øst.

To av studentene ved Stanford het Bill Hewlett og David Packard.

Bodde i et skur

Selve garasjen HP ble grunnlagt i. Huset eies i dag av HP, men er ikke åpent. Offentligheten må holde seg på fortauet.
Nabolaget der HP-huset ligger (helt til høyre)

I 1938 flyttet David Packard inn i huset som ligger på 367 Addison Avenue, i bydelen Paulo Alto, sammen med kona. Kompisen Bill Hewlett bodde på den samme tomten, i et lite skur i hagen.

På tomten var det også en garasje hvor gutta begynte å jobbe. De skulle skape sitt eget teknologiselskap. Sammen kastet de en mynt om navnet, og selskapet Hewlett Packard formet i 1939.

I den lille garasjen jobbet de dag og natt med en stabil og billig lydosilator, et testinstrument som lydingeniører bruker. Walt Disney kjøpte raskt åtte av dem, for å utvikle et lydsystem som skulle brukes på kinopremieren til filmen Fantasia.

Helt frem til 90-tallet fokuserte HP på nøyaktige måleinstrumenter, men i 1968 lanserte de det som teknisk sett er en av de første PC-ene, 9100A. De kalte den riktig nok en kalkulator, men det var kun fordi ordene "Computer" på den tiden ville ødelagt salget.

Det hele startet i det små, og med årene har HP utviklet seg til å bli en IT-gigant av de sjeldne. Utover 60-tallet var de ansett som pionerer på en rekke områder. De ansatte de glupeste hodene i området, og startet egne klubber der et fåtall studenter fikk komme til HP på kveldstid for å høre ingeniørene snakke om nye produktutviklinger. Samtidig ble de lyttende studentene oppfordret til å prøve seg på egne prosjekter.

En av disse studentene het Steve Jobs.

Startet på gutterommet

2066 Crist Drive i Los Altos. I denne garasjen ble Apple grunnlagt.
I motsetning til HP-garasjen, som eies og er restaurert av selskapet, er huset der Apple ble grunnlagt et helt vanlig bolighus. Med en jevn strøm av turister utenfor.
I Steve Jobs biografi er området han startet Apple beskrevet som ett av de tryggeste og roligste i området.
Silicon Valley huser i dag et hav av teknologigiganter. Dette er noen få av dem.

Etter andre verdenskrig ga militære kontrakter en solid opptur i Silicon Valley, men det var den personlige datamaskinen, PC-en, som virkelig fikk fart på sakene.

Da Steve Jobs begynte i sjetteklasse flyttet han og familien til 2066 Crist Drive i bydelen Los Altos.

Her jobbet Jobs med sitt første produkt på gutterommet, etter oppfordringen fra forelesningene hos HP. Han bygget en frekvensteller, men manglet en liten del. For å få tak i den ringte han ganske enkelt Bill Hewlett selv. Han fikk ikke bare delen han trengte, men ble også sikret en sommerjobb hos selskapet.

Utover mot tidlig 70-tallet ble han kjent med Stephen Wozniak, som sammen med en tredje venn hadde jobbet lenge med en primitiv PC. De tok den med seg til HP, der Wozniak jobbet, og Atari hvor Jobs jobbet, for å selge den inn.

Men på 70-tallet hadde verken HP eller Atari tro på at vanlige folk skulle ha behov for noe så sært som en personlig datamaskin. I dag må de nok innse at de har bitt i et temmelig surt eple.

Jobs og Wozniak hadde imidlertid stor tro på prosjektet, og tok det med seg hjem til garasjen i Christ Drive for å satse videre. Med litt penger fra en pensjonert produktsjef hos Intel stiftet Steve Jobs, Stephen Wozniak og Ronald Wayne selskapet som i dag er kjent som Apple – verdens mest verdifulle selskap.

Formet fremtiden

Sammen har disse to og flere hundre andre selskaper, skoler og investeringspolitikk ført til at vi har det digitale samfunnet vi har i dag, et samfunn det er vanskelig å forestille seg verden uten.

Og det hele stammer fra noe veldig, veldig lite og en enorm innsatsvilje.

Les også
Apple 1-maskin solgt for rekordsum
Les også
Dette lanserte Apple mandag kveld
Les også
Den første Apple-maskinen kan bli din
Les også
Slik ser hovedkvarterene til IT-gigantene ut
Les også
Apple og Greenpeace krangler etter undersøkelse
Les også
Apple – det lukkede selskapet
Les også
– Internett står i fare!
Les også
Samsung knuser Apple
Les også
Nye Apple-ansatte må jobbe med falske produkter
Les også
Her er HPs design-Ultrabook
Les også
Apple vil bygge et romskip-hovedkvarter
annonse