Til hovedinnhold

Sniker på mobilen din

Det viser en undersøkelse utført av Chess. Ifølge mobilselskapet har rundt 450 000 nordmenn vært utsatt for snoking i innboksen på mobilen.
Nesten like mange bekrefter at andre har smugtittet i bilder som er lagret på mobiltelefonen. Det er særlig unge under 30 år som svarer at de har vært utsatt for snokingen.
- Innholdet i mobiltelefonen er strengt privat. Snoking er som å åpne andres brev. Stadig flere sensitive opplysninger lagres på mobiltelefonene og undersøkelsen understreker at folk bør være forsiktige, sier markedsdirektør Jarle Alvær i Chess.
Spørsmålene var delt inn i to kategorier: smugtitting i SMS-innboksen og billedalbumet på mobiltelefonen, med henholdsvis 18 prosent som har opplevd uønsket innsyn i innboksen og 15 prosent med ubudne øyne på MMS-bilder. Det er betydelig med overlapping i disse spørsmålene ved at de fleste har opplevd begge deler. Det er Respons Analyse som har gjennomført undersøkelsen på landsbasis.
Det er likevel flertallet av nordmenn som har fått ha mobilinnholdet sitt i fred – eller som ikke har oppdaget snokingen. Åtte av ti sier de ikke har hatt uvedkommende gå gjennom innholdet på sin mobil.
En svensk undersøkelse fra 2008 viser at mange av oss innrømmer å smuglese andres SMS, spesielt når det kommer til kjærestens innboks. Der innrømmet tre av fire svenske ungdommer mellom 15 og 25 år at de smugleste andres meldinger, og jentene var verst. Sjalusi oppgas som hovedårsaken til å lese andres SMS-er, men bare en av hundre mente det er greit å lese private meldinger.
Har du opplevd snoking eller smugtittet selv? Og er det greit? Ta diskusjonen i forumet.

Mer om
annonse