Tek.no

Nyhet

Hvilken opplysningstjeneste er best?

1 Juli 2009 06:00

I vinter ble tjenesten Ask Adam lansert. Dette var den første svartjenesten per SMS i Norge. Nå har 1881 kastet seg på bølgen, men hvilken tjeneste fungerer egentlig best?

Forskjell i metode og pris

1881 lanserte for ikke lenge siden en ny opplysningstjeneste hvor du kan spørre om nesten absolutt alt. I vinter ble tjenesten Ask Adam lansert hvor de gir deg opplysninger per stikkord. Disse tjenestene er svært forskjellige både i pris og metode. Hos 1881 sitter det ekte personer og finner svar på dine spørsmål, mens hos Ask Adam hentes svarene fra Wikipedia automatisk. Samtidig er det ikke til å se bort ifra at 1881 sin tjeneste koster 11 kroner per riktige svar mens Ask Adam tar 3 kroner per melding. Men hvis du lurer på noe spesielt hvilken tjeneste fungerer da best? Vi har testet.

Denne testen har vi gjennomført ved å sende 5 like spørsmål til tjenestene. Vi har tidligere opplevd at tjenestene ikke kan svare på alt. Spør du for eksempel om hvor mye en taxi koster fra Athen sentrum og ut til flyplassen vil du nok måtte vente lenge på svar. Vi har derfor plukket ut fem spørsmål som det skal være mulig å finne svaret på via nett. Vi har så tatt tiden på hvor lang tid det tok tjenestene å svare, om svaret var rett og hvor mye vi måtte betale per svar. Her er spørsmålene og resultatene:

1. Hvem vant VM i fotball i 1994?

Riktig svar: Brasil.

1881:

Tid: 5 minutter.
Pris: 11 kroner.
Svar: Brasil vant finale 3-2 på straffekonkurranse mot Italia.

Ask Adam:

Tid: 7 sekunder.
Pris: 3 kroner.
Svar: VM i fotball 1994 ble arrangert i USA. Det ble vunnet av Brasil som i finalen slo Italia 3-2 på straffekonkurranse.


2. Hva er kursen på dollar i norske kroner?
Riktig svar: 6,38 (Aftenpostens valutakalkulator).

1881:

Tid: 3 minutter og 36 sekunder.
Pris: 11 kroner.
Svar: 1 USD = 6,44 kroner.

Ask Adam

Tid: 50 sekunder.
Pris: 6 kroner.
Svar: Fant ikke rett svar.

3. Hvem skrev boken "De gales hus"

Riktig svar Karin Fossum.

1881:

Tid: 3 minutter og 26 sekunder.
Pris: 11 kroner.
Svar: Karin Fossum.

Ask Adam:

Tid: 1 minutt og 29 sekunder.
Pris: 9 kroner.
Svar: Karin Fossum.


4. Hvem ble toppscorer i VM i fotball i 1998?
Riktig svar: Davor Šuker

1881:

Tid: 4 minutter og 4 sekunder.
Pris: 11 Kroner.
Svar: Toppscorer: Suker (bulgaria) med 6 mål.

Ask Adam:

Tid: 54 sekunder.
Pris: 6 kroner.
Svar: Davor Suker (født 1. januar 1968 i Osijek) er en tidligere kroatisk fotballspiller. han ble toppscorer under VM i fotball 1998.

5. Hvor mange kcal er det i 100 ml Coca Cola?

Riktig svar: 42.

1881:

Tid: 5 minutter.
Pris: 11 kroner.
Svar: ... Coka Cola - 0,5 liter. 26,5 sukkerbiter og 210 kalorier ... 42 kalorier i 100 ml Cola.

Ask Adam

Tid: 2 minutter og 33 sekunder.
Pris: 15 kroner.
Svar: Fant ikke.

Det er tydelig at begge tjenestene har sine fordeler og ulemper. Det er en klar fordel at det sitter levende mennesker i andre enden hos 1881. Selv om tjenesten er dyrere og bruker lengre tid er denne helt klar mer presis i svarene. Mens du hos Ask Adam må lete deg frem til riktig svar får du her en enkelt melding hvor svaret står.

Ask Adam visste mye om Cola men ikke kcal

Derimot var det skuffende at 1881 til denne prisen ikke maktet og gi fullt navn til toppscoreren fra 1998 og i tillegg plasserte han i Bulgaria. Davor Šuker er, som Ask Adam påpeker, fra Kroatia. Samtidig var det svært skuffende da vi etter fire meldinger forstod at Ask Adam aldri i verden ville kunne gi oss svar på hvor mye kcal det er i 100 ml Coca Cola. I stede for fikk vi servert hele Coca Colas historie og siden historien kun kan serveres i små biter av gangen kunne dette fort blitt en dyr affære.

Det skal også sies at vi flere ganger måtte endre stikkordet vi sendte inn. Første søket på "De gales hus" ga oss navn og nummer på en rekke privatpersoner. Hva de hadde med "De gales hus" å gjøre turte vi ikke å finne ut.

Ask Adam kjappest, men ikke alltid best

Det er tydelig at Ask Adam kan være noe mer tungvint i bruken, men om du tror svaret på det du leter etter kan finnes lett tilgjengelig hos Wikipedia, så er Ask Adam både kjappest og rimeligst. Om du derimot har et spørsmål som er noe mer komplisert kan det kanskje være like greit å benytte seg av 1881 først som sist.

Eventuelt kan du skaffe deg mobil med nettleser og finne svaret på egenhånd for en langt billigere penge.

Les også
Dette spør vi opplysningen om
Les også
Nå får du fri bruk av Adam
Les også
Vi spør Adam
Les også
Bedre 1881 til Iphone
annonse

Les også