Tek.no

Nyhet

Apple hardt rammet av coronaviruset

Har gjenåpnet to fabrikker i Kina, men kun med 10 prosent kapasitet.

Neste generasjon iPhone kan bli utsatt på grunn av virusutbruddet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
11 Feb 2020 16:45

Som vi skrev om tidligere var Apple ett av selskapene som lå an til å bli hardt rammet av coronaviruset i Kina, og nå melder Reuters om at akkurat dét ser ut til å være tilfellet.

Ifølge nyhetsbyrået fikk Apples produksjonspartner Foxconn først mandag grønt lys til å gjenåpne to av fabrikkene der blant annet iPhone-modeller produseres, men da med kun 10 prosent av arbeidsstyrken på plass.

De to fabrikkene til Foxconn ligger i sentraløstlige Zhengzhou og i sørlige Shenzhen, og til sammen utgjør de brorparten av Apples totale produksjonskapasitet for neste generasjon iPhone.

I Zhengzhou har rundt 16.000 mennesker kommet tilbake, mens det i Shenzhen er 20.000 som har gått tilbake til arbeid. At det er lite aktivitet på fabrikkene rundt denne tiden er i seg selv ikke uvanlig, ettersom det akkurat nå har foregått feiring av kinesisk nyttår også. Mer uvanlig er at det tar så lang tid før arbeidskapasiteten er tilbake for fullt – og ifølge uttalelser fra Foxconn selv er det coronaviruset som forårsaker reduksjonen:

– Arbeidet vil bli gjenopptatt på en kontrollert og stegvis måte, men det står for oss som en stor utfordring å få fabrikkene tilbake i vanlig gjenge på grunn av det alvorlige virusutbruddet, sier en ikke navngitt representant for fabrikkene.

Estimerer 10 prosent fall i Apples produksjon

Arbeidere ved Foxconn. Bildet er fra 2010.
Kin Cheung / TT Nyhetsbyrån

Reuters siterer videre et markedsanalysefirma, Trendforce, som beregner at Apples totale produksjon i årets tre første måneder vil falle med omtrent 10 prosent. Dermed vil produksjonen kunne ende på rundt 41 millioner enheter, et godt stykke under tidligere anslag.

Foxconn selv varsler et fall på 12 prosent i inntekter i januar sammenlignet med forventningene, uten å spesifisere årsaken. Det er likevel nærliggende å anta at virusutbruddet er bakgrunnen også for dette.

Selskapet skal visstnok være i forhandlinger med kinesiske myndigheter om å lette på restriksjonene for å kunne gjenoppta produksjonen, men virusutbruddet har fått myndighetene til å iverksette svært strenge tiltak for å hindre videre spredning. Hittil har viruset tatt livet av over 900 mennesker, med minst 40.000 ytterligere bekreftede tilfeller – de fleste i Kina.

Les også
– Ikke simuler coronaviruset
annonse

Les også