Nyhet

Epic skal ha spionert på Steam-filer lagret på PC-en din

Valve reagerer mot konkurrentens datasnoking.

Den nye digitale spillbutikken Epic Store er i hardt vær etter at det forrige uke kom rapporter om at de spionerte på brukernes filer. Mer spesifikt brukerdata den konkurrerende tjenesten Steam har lagret på brukernes datamaskiner.

Informasjonen Epic Store automatisk tråler datamaskinen for inkluderer blant annet brukeres vennelister, samt informasjon om hvilke spill man eier og har spilt sist. Da filene ble funnet, lagret Epic Store en egen, lokal kopi.

Forsvarer seg med hastverk

Sjef i Epic, Tim Sweetney, tilbakeviser at det har skjedd en storstilt datainnsamling. Han hevder at ingen informasjon har blitt overført til dem uten eksplisitt samtykke fra spillerne. For spillernes del brukes informasjonen angivelig for å importere vennelister fra Steam til Epic Store, og da uten bruken av navn eller aliaser, men unike ID-er.

Epic forsvarer seg videre med at skanningen av brukerens datamaskin på jakt etter steam-informasjon skyldes «et klosset og forhastet design» som har hengt igjen siden «Fortnite»-tiden. Epic Store en videreutvikling av den gamle «launcheren» til Fortnite, som Epic også står bak.

Hva selskapet skulle med de samme filene da de kun distribuerte Fortnite er uvisst. Det stilles også spørsmål ved hvorfor Epic har kopiert filer på brukeres harddisker før de har gitt samtykke for å dele disse med selskapet, og ikke etterpå.

Nå lover Epic-sjefen i alle fall at en oppdatering som skal justere måten Epic-klienten henter informasjon på.

Valve reagerer

Valve, som står bak Steam-plattformen, reagerer sterkt på at en konkurrent har lett etter og samlet informasjon om brukerne deres. Selskapet uttaler at dataen Epic er beskyldt for å ha kopiert ikke er ment å brukes av andre. Nå undersøker de hva som har skjedd, og fester så langt liten tro til Epics forklaring om hvorfor de har kopiert steam-data.

Valve lar allerede tredjeparter som Epic hente ut enkelte data, som vennelister, gjennom et offisielt «API» de har utviklet for Steam.

Epic har imidlertid kommentert at de ikke ønsker å bruke Steam-API-et fordi de ikke liker å forholde seg til kode fra tredjeparter.

En tydelig utfordrer

Epic Store har siden lansering gitt Valve og Steam hard konkurranse i et marked sistnevnte har nærmet seg en monopolsituasjon i. I motsetning til Steam, som tar 30 prosent av salgssummen til spill, beholder Epic Store kun 12 prosent. Dette gir utviklere muligheten til å selv sitte igjen med mer av gevinsten på egne spill eller selge dem rimeligere. For å tiltrekke seg nye brukere tilbyr også Epic Store et nytt gratis spill hver 14. dag til alle som har en konto hos dem. Samtidig jobber de for å gjøre flere av spillene som kommer til plattformen eksklusive for å øve press på Steam og tvinge nye kunder inn til dem.

Epic Store er kritisert av flere for å mangle mange funksjoner Steam tilbyr, som utmerkelser, skysynkronisering, konto-deling og strømming til andre enheter, men sakte men sikkert utvides disse. For ikke lenge siden fikk eksempelvis Epic Store samme refusjonsordning som brukere på Steam lenge har hatt.

(Kilde: Techspot)

Les også
Nå får Steam-konkurrenten en haug etterlengtede funksjoner
Les også
Bekreftet: Halo-spillene kommer til PC
Les også
Playstation 5 kan bli tidenes retro-konsoll
Les også
Epic Games vil ta opp kampen med Steam og gjengen
Les også
Red Dead Redemption 2-app hinter til kommende PC-versjon
annonse