Til hovedinnhold

Canon satser videre på fullformat uten speil

Hils på Canon EOS RP.

I fjor høst dro Canon duken av sitt speilløse kamerasystem Canon EOS R, og allerede nå utvider de systemet med et nytt kamerahus. Videre bekrefter de at det skal komme seks nye RF-objektiver på markedet i løpet av året.

Dette bør kunne glede både de som allerede har investert i EOS R og de som mente det første kamerahuset var for dyrt. Nykommeren Canon EOS RP er nemlig omtrent ti tusen kroner rimeligere, for ikke å snakke om lettere og mindre enn EOS R-huset som kom i fjor.

Likevel har EOS RP fremdeles en CMOS-fullformatsensor og DIGIC 8-bildeprosessor, akkurat som storebror.

Flere forskjeller

Men selv om den nye EOS RP er bygd på den samme teknologien, er det ikke snakk om at du får den helt samme ytelsen. EOS RP er oppgitt til å ha 26,2 megapiksler, mens EOS R har 30,3 millioner. RP har 4779 autofokuspunkter, mot 5655 punkter for R.

Autofokushastigheten på ned mot 0,05 sekunder er dog lik for begge kameraene.

En annen forskjell verdt å merke seg, er at selv om RP skal kunne benyttes til å fotografere i svært mørke forhold i form av EV -5, kan R presse den enda litt lenger med EV -6.

Den elektroniske søkeren på RP har også færre piksler – 2,36 millioner mot 3,69 millioner. Den vribare LCD-skjermen har dessuten kun 1,04 millioner piksler, eller halvparten så mange som vi finner på EOS R.

Vi må også nevne skuddtakten, som er opptil fem bilder per sekund for den nye RP og opptil 8 bilder i sekundet for R.

For filmfrelste er det fremdeles lite å skryte av fra Canon. For 60 bilder i sekundet må du holde deg til Full HD-oppløsning. 4K-opptak er begrenset til 25 bilder i sekundet.

Liten og tøff

Canon EOS RP har en ramme i magnesiumlegering og er forseglet for å beskytte mot fuktighet og støv.

Så selv om kameraet med sine 485 gram inkludert batteri og minnekort skal være Canons hittil letteste og minste fullformatskamera med utskiftbar optikk, vil det også tåle litt hard bruk.

Men mindre kamerahus betyr også at det er mindre plass til batteri. EOS RP er derfor listet til å kunne ta 250 bilder etter CIPA-standarden. For den større R er tallet 370.

Seks fullformatsobjektiver i 2019

Selv om du får med en adapter som lar deg bruke standard Canon EF- og EF-S-objektiver du kjøper et kamera i EOS R-serien, er en del av poenget å benytte seg av den nye objektivfatningen kjent som RF.

Denne har en diameter på 54 millimeter på fatningsringen og flere kontaktpinner. Dette skal bety raskere kommunikasjon og kraftigere strømforsyning mellom objektiv og kamerahus.

Det har gitt Canon muligheten til å designe helt nye objektiver. Da kan vi eksempelvis få en RF 24-240mm F4-6.3 IS USM – et skikkelig «reiseobjektiv».

Videre skal ytterligere fem RF-objektiver slippes i løpet av året. Ett av disse er «DS»-merket 85mm fastobjektiv. DS står for defocus smoothing, og høres om ikke annet ganske dyrt ut.

Canon EOS RP har salgsstart mot slutten av måneden, og har fått en veiledende pris på 15 599 kroner – eller 25 999 med objektivet RF 24-105mm f/4L inkludert.

Nikon har også gått helt speilløst:
Dette er Nikon Z >>>

(Kilde: Canon)

annonse