Til hovedinnhold

SpaceX viser frem mini-satellittene som skal gi Internett over hele kloden

Skyter opp 60 stykk på tirsdag.

SpaceX
Niklas Plikk

På lørdag viste SpaceX-sjef Elon Musk frem 60 mini-satelitter som selskapet skal skyte opp i verdensrommet denne uken. Satellittene er en del av selskapets «Starlink»-prosjekt, hvor de skal skyte opp tusenvis av slike små satellitter for å skape internettdekning rundt hele kloden.

Trenger seks oppskytninger for dekning

Elon Musk har som vanlig brukt Twitter for å vise frem minisatellittene. I et par oppfølgingsmeldinger skriver han at dette er det endelige designet på satellittene, i motsetning til en tidligere testoppskytning hvor de ville se om konseptet fungerte.

De skal gjøre en statisk oppskytningstest mandag og skyte opp raketten med satellittene ombord på tirsdag, hvis alt går etter planen.

Ifølge Musk venter de flere feil ved første forsøk, samtidig som han sier at de vil trenge ytterligere seks oppskytninger, med 60 satellitter per oppskytning, for å få en lav grad av Internettdekning nede på Jorden. 12 oppskytninger for «moderat dekning». Hva det betyr i denne sammenhengen er ikke godt å si.

Over 10 000 satellitter

Starlink-prosjektet har vært planlagt i årevis, og i fjor fikk SpaceX en endelig godkjenning fra amerikanske myndighet for å starte testingen. I den opprinnelige søknaden ble Starlink beskrevet som et nettverk bestående av til sammen 4425 satellitter som vil gå i bane rundt Jorden – i en høyde på mellom 1110 og 1325 kilometer. Satellittene veier 386 kilogram per stykk inkludert solpaneler.

Etter de første 4425 satellittene er skutt opp er planen å skyte opp ytterligere 7518 satellitter, som skal plasseres i en bane litt nærmere Jorden.

Ifølge SpaceX skal satellittsystemet vil være i stand til å levere en båndbredde på én gigabit per sekund per sluttbruker etter at det har kommet på plass og blitt optimalisert.

Satellittene vil benytte seg av en såkalt «phased array»-løsning, som innebærer at antennene kan «styre» strålene for å konsentrere dem der behovet er størst, med små mottakere på bakken som kan spore satellittene kontinuerlig.

Les også: SpaceX sniketablerte seg i Norge » (E24+)

annonse