Nyhet

Intel snakker dobbelkjerne

Vi har tidligere skrevet side opp og ned om Yonah her på Hardware.no. På den pågående IDF-messen benytter Intel anledningen til å lufte sine planer, både om Yonah og etterfølgerne.

Napa er Intels neste-generasjon plattform for bærbare datamaskiner, som overtar etter dagens Centrino "Sonoma"-plattform. Dobbelkjerneprosessoren Yonah inngår i Napa-plattformen, og er etterfølgeren til dagens Pentium M.

Til forskjell fra Pentium D er Yonah designet fra bunnen av som en "ekte" dobbelkjerneprosessor. De to kjernene får en delt L2-cache på 2 MB. Den eksterne prosessorfrekvensen (FSB) blir på 667 MHz effektivt.

Effektgjerrig
Ifølge Intel skal effektforbruket til Yonah være lavt, faktisk på nivå med dagens Pentium M med kun én kjerne. En rekke effektbesparende teknologier vil introduseres, som "Enhanced Intel Deeper Sleep", "Intel Dynamic Power Coordination" og "Intel Advanced Thermal Manager".

Alt dette vil gjøre sitt til at Napa-baserte bærbare kan gjøres mindre og lettere enn dagens Sonoma-maskiner.

Yonah-prosessoren og resten av Napa-plattformen er ventet lansert i begynnelsen av 2006. For å lese mer om Yonah og tilhørende teknologi, bruk vår søkefunksjon.

Conroe
I desktop-segmentet vil dobbelkjerneprosessoren Conroe introduseres til neste år, i løpet av 2. halvdel. Effektforbruket til denne prosessoren blir på maksimalt 65 Watt (32,5 W per kjerne). Trolig får prosessoren 14 pipeline-steg, men det er foreløpig ikke bekreftet. I tilfelle blir det over en halvering av dagens Pentium 4, som har 31 steg.

Planer om en fireveis-utgave av Conroe skal også foreligge, men dette blir ikke aktuelt før tidligst i 2008.

Omtrent samtidig med Conroe vil Woodcrest for servere debutere, samt en ny prosessorer for bærbare - Merom. Både Conroe, Woodcrest og Merom er basert på samme arkitektur og vil alle benytte 65 nm-teknologi.

(Kilder: X-bit labs, Tom's Hardware Guide, ZDNet)

Les også
Xeon "Dunnington" i 2008
Les også
Enkelkjerne Yonah på programmet
Les også
Satser på hjemmeunderholdning
Les også
Intel vil vise ny prosessorarkitektur
Les også
Intel røper Yonah-detaljer
Les også
Dropper Napa-brikkesett
Les også
Mobile dobbelkjerner: Taylor vs. Yonah
Les også
Virtualisering og bedre grafikk i Napa
Les også
Yonah får "Smart Cache" og Hyper-Threading
Les også
Veikart: Intel Yonah
Les også
"Mobile" dobbelkjerner fra Intel og AMD
Les også
Yonah først tilgjengelig i Q2 06?
Les også
Løfter sløret av ny desktop-plattform
annonse