Tek.no

Nyhet

Nye botnet oppdaget

Arsæll Benediktsson
20 Mar 2006 09:00

Sikkerhetsselskapet FaceTime har oppdaget to store botnet, roboter, som kontrollerer 150 000 datamaskiner som brukes til innbrudd i handlekontoer og tyveri av blant annet kredittkortinformasjon.

Saken ble oppdaget etter et tips fra en person fra innsiden. Robotene ble spredt via lynmeldingestjenester, og ble installerte når en bruker klikket på lenker i en lynmelding. Disse PCene bli så brukt til å spre malware på flere PCer som trojanske hester, keyloggere og andre typer malware.

Ett av malware-programmene er et Perl-script som brukes til å kopiere sensitiv informasjon som kredittkortinformasjon fra handlekontoer til enkelte brukere som handler på Internett. Ondsinnede koder som utnytter sikkerhetshull i programmer som Internet Explorer, kjøpes og selges på Internett. Koder som utnytter nye sikkerhetshull som fortsatt ikke er oppdaget og fikset, er dyrere enn andre koder.

Her er noen tips som kan redusere sjansen for at PCen skal infiseres av ondsinnede programmer:

  • Tenk deg godt om før du eventuelt klikker på en lenke i lynmeldinger eller e-postmeldinger. Du bør i hvert fall ikke klikke på en lenke i en melding som kommer fra en ukjent avsender. Det er blitt svært vanlig å spre malware på denne måten, og en slik melding kan derfor gjerne høres forlokkende ut.
  • Hold Windows oppdatert. Dette bør du gjøre minst én gang i måneden ved å besøke nettsiden windowsupdate.microsoft.com, eller slå på automatisk oppdatering via Start-knappen og Kontrollpanel.
  • Bruk et oppdatert lynmeldingsprogram, for eksempel MSN Messenger.
  • Bruk et oppdatert antivirusprogram. Her er noen gratis alternativer:
  • AntiVir Avast AVG

Det er viktig å sørge for at lynmeldingsprogrammet og antivirusprogrammet blir oppdatert regelmessig. I tillegg kan det være lurt å bruke en annen nettleser enn Internet Explorer, for eksempel Firefox eller Opera.

Kilde: techweb.com

Les også
Nytt sikkerhetshull oppdaget i IE
Les også
Alvorlige nettangrep på vei
Les også
Er du flink til å unngå spyware?
annonse

Les også