Tek.no

Nyhet

Pentax Optio WPi

Jens Hansen
3 Sept 2005 16:41

PENTAX Optio WPi

Det nye Pentax-kameraet er nok et eksempel på at man må lete etter reelle forbedringer utover flere megapiksler.

Mer bildestøy for pengene
Å presse en ekstra megapiksel inn på en allerede liten bildesensor på 1/2,5 tommer kan ikke kalles noen reell forbedring. Riktignok gir det litt høyere oppløsning å gå fra 5 til 6 megapiksler, og det gir også litt større frihet hvis du ønsker å beskjære bildene i etterkant, men den lille gevinsten man får av høyere oppløsning vil sannsynligvis bli spist opp av mer bildestøy. Da vi testet forgjengeren, Pentax Optio WP, viste målingene våre at den lå rundt gjennomsnittet hva gjaldt bildestøy. Med en megapiksel ekstra på den samme lille sensoren, frykter vi at støymengden øker. Ikke bra. Dette vet produsentene godt, men når de likevel hopper på megapikselracet, er det fordi de har innsett at megapiksler er tiltalende hos den vanlige forbruker.

Optikk
Et annet område som har stor betydning for bildekvaliteten er optikken. Her er spesifikasjonene som før, med en lysstyrke på f/3,3-4.0. Zoomområdet er fortsatt tilsvarende 38-114mm. Det betyr at dette ikke er et kamera man skal kjøpe hvis man har planer om å lage storslåtte landskapsbilder. Med 38mm er vidvinkelen praktisk talt ikke-eksisterende. Til gjengjeld får du mer å jobbe med i den andre enden av zoomområdet.

LCD-skjerm
Vi fant noen mindre forbedringer på LCD-skjermen. Her har man beholdt en to tommers skjerm, men økt oppøsningen fra 85 000 til 115 000 piksler. Det er fortsatt litt i underkant, men like fullt en forbedring. Vi hadde gjerne sett at Pentax hadde tatt skrittet fullt ut og utstyrt kameraet med en 2,5 tommers skjerm med oppløsning på 200 000 piksler.

Vanntett kamerahus
I likhet med Pentax Optio WP, er Optio WPi vanntett ned til 1,5m i opp til 30 minutter. Det er med andre ord ikke til dykking, men hvis du snorkler eller bare bader, så er det veldig greit å slippe mye styr og ekstrautgifter for å skaffe seg et vanntett hus. Optio WPi, kan du ta med ut i vannet som det er.

Tilgjengelighet
Kameraet forventes i butikkene i november eller desember i år, og får en veiledende pris på 3500,- kroner.

Les også