Nyhet

Bruk av skjermkortdrivere

En redegjørelse fra redaksjonen.

Hvilke drivere vi skal benytte når vi tester skjermkort er et komplisert tema. Vi har derfor denne artikkelen som vil klargjøre hvilke drivere vi benytter og hvorfor. Listen over hvilke drivere som benyttes vil holdes oppdatert her. Etter at vi oppdaterte vår testbenk for skjermkort, har vi også flyttet den kontinuerlig oppdaterte driverlisten. Driverne til tester som ble skrevet fra og med januar 2013 finner du her.

I eldre tester benyttet vi følgende drivere:

 • Catalyst 11.4 for HD 6900
 • Catalyst 12.2 for HD 7000
 • Catalyst 12.4 for HD 7900 CrossFire X
 • Catalyst 12.6 for HD 7970 GHz Edition
 • Catalyst 10.10 for HIS Radeon HD 7950 IceQ
 • Asus-versjon av Catalyst 12.8 for Radeon HD 7970 Matrix Platium
 • Forceware 266.58 for alle GTX-kort som ikke er nevnt under
 • Forceware 266.66 for GTX 560 Ti
 • Forceware 267.59 for GTX 550 Ti, GTS 450
 • Forceware 267.71 for GTX 590
 • Forceware 275.20 for GTX 560
 • ForceWare 300.99 for GTX 680
 • Forceware 301.10 for for GTX 680 SLI

Hvorfor er en driver viktig?

En skjermkortdriver er kort og greit en form for programvare eller applikasjon som sørger for at selve skjermkortet kan kommunisere med resten av både maskinvaren og programvaren din. Driveren er rett og slett det du må ha for å utnytte kraften i skjermkortet.

Ikke alltid den nyeste

Produsentene gir ut et titalls drivere hvert år. AMD alene gir ut 12 oppdateringer, og Nvidia følger ikke langt etter. Da sitter vi med godt over 20 nye drivere i året.

AMD kaller driverne sine "Catalyst", der det første tallet angir året vi er i, og det andre angir måneden. 10.3 betyr dermed mars måned i 2010. Nvidia kaller driverne Forceware, og de har egentlig ikke noen form for forståelig system i tallgivingen, foruten at høyere tall er nyere.

Driverer er normalt bundet til en hel serie, slik som 5000-serien, eller en egen for 6000serien. Men, det er unntak, slik som at Forceware 257.21 ikke støttet GTS 460, bare GTX 460. Dette tvang oss til å benytte Forceware 260.60. Målet er at bruken av drivere skal være konsistent, men det er ikke alltid like gjennomførbart i praksis.

Når produsentene lanserer en ny driver er det ikke bare for å rette opp småfeil i den forrige, men driveren alene kan sørge for at ytelsen kortet leverer øker. Vi ønsker derfor alltid å benytte de nyeste driverne i våre tester. Men, det er dessverre ikke gjennomførbart i praksis.

Omtesting av skjermkort er noe som tar utrolig lang tid, gjerne mellom 100-150 arbeidstimer. For 20 drivere i året betyr det mellom 1 og 1,5 årsverk. Med andre ord måtte vi ha hatt 1 - 2 personer ansatt for å gjøre kun ettertesting av skjermkort, gjerne jobbende mye på overtid. Det er rett og slett noe som ikke er gjennomførbart i praksis.

Selve testingen er riktignok noe av det enkle, det er ganske vrient å få skjermkort tilbake hit for ettertesting. Det er kun et fåtall av de skjermkortene vi tester som vi får beholde.

Vi velger derfor å bare gjøre ettertesting når en ny "familie" med drivere lanseres, slik som 10.x fra AMD, eller 200.x fra Nvidia. AMD kategoriserer riktig nok ikke drivere i familier, men et sted måtte vi sette grensen. For oss virker dette som det enkleste i praksis og mest forståelige for leserne våre.

Kategoriseringen av hva som er testet med hvilken driver kan fremstilles relativt enkelt basert på skjermkortets navn, slik som listen lenger opp på siden. Men, det er en ulempe for oss og leserne at produsentene stadig skal forbedre ytelsen ved hjelp av drivere. Det beste hadde vært at de "gjorde en skikkelig jobb" med en gang, selv om datamarkedet ikke fungerer slik i den virkelige verden. Produsentene gjør det ikke lett hvor hverken oss eller dere brukere, men slik er det bare.

Vi tester derfor de fleste nye skjermkort på nytt omtrent to ganger i året. Når AMD kommer med en ny rekke drivere tester vi også med Nvidias nyeste driver, og motstatt.

Det skal også trekkes frem at en ny driveroppdatering innenfor et halvt år etter lansering sjeldent har noe som helst å si for at skjermkort er verdt pengene eller ikke. Både AMD og Nvidia kommer regelmessig med ytelsesoppdateringer som som oftest oppveier hverandre.

annonse