Tek.no

Nyhet

– Geotagging blir årets kameranyhet

Øystein W Høie
31 Jan 2008 13:35

Geotagging er en av de mest spennende teknologiene vi får stifte bekjentskap med i 2008, og kan revolusjonere måten vi håndterer bildene våre på.

Hver gang du tar et bilde med kameratelefonen din, lagres det en mengde informasjon i bildefilen. Når bildet ble tatt, hva slags telefon som ble brukt og hvilke eksponeringsinnstillinger du hadde.

Geotagging innebærer at du lagrer en ekstra opplysning: Hvor bildet ble tatt.

Sett bildene på kartet

Så snart du har den geografiske plasseringen lagret i bildene dine, kan du plassere dem ut på kartet. Med noen få tastetrykk kan du sortere alle bildene dine etter stedet de er tatt (Oslo, Roma, Tenerife) eller til og med adressen (hjemme, på jobb, i parken).

Geotagging har vært mulig ganske lenge. Det finnes flere programmer for mobilen som Shozu og ZoneTag Photos. Det finnes også eget tilbehør som kortleseren ATP GPS Photo Finder, som geotagger bildene dine i etterkant. Felles for alle disse løsningene, er at de har vært knotete å bruke, og krevd sin tekniske kyndighet.

Derfor kom det som en stor og velkommen nyhet denne uken at Nokia nå omfavner geotagging. Som verdens største mobilprodusent, og markedslederen på GPS-telefoner, har Nokia innflytelsen som skal til for å sparke i gang teknologien. Og da er det bare et tidsspørsmål før de gode tjenestene følger etter.

Programmet deres heter Nokia Location Tagger, og sørger for at alle bilder du tar stemples med GPS-koordinater. Det har ingenting å si om GPS-en er innebygget i telefonen ( slik som på Nokia N95, Nokia 6110 og Nokia N82), eller om du bruker en ekstern mottaker. Men du må selvsagt ha GPS-en på hele tiden mens du knipser.

Siden er det bare å laste opp bildene dine til en av de mange tjenestene som støtter geotagging.

2,2 millioner bilder

På Flickr alene har det blitt lastet opp 2,2 millioner geotaggede bilder denne måneden. Nå er de spredt ut på verdenskartet, og alt du trenger å gjøre er å søke på stedsnavn.

Et kjapt geografisk søk forteller meg at det finnes 46 036 bilder av Oslo og 545 bilder fra Nordkapp. Selv et småsted som Berlevåg er representert med 33 bilder, som strekker seg fra den lokale bensinstasjonen til moloen og en besøkende turist som steker pytt i panne til middag. Skal du på ferie, burde de 49 769 bildene fra Bali eller de 345 275 bildene fra Cuba gi deg en god anelse om hva du har i vente.

Google har også kastet seg på bølgen. I fjor vår kjøpte de opp fototjenesten Panoramio for å sy bildedatabasen sammen med Google Earth.

GPS blir allemannseie

En av de viktigste årsakene til at geotagging ikke har tatt av ennå, er at kameratelefoner med GPS har vært både sjeldne og dyre. Det er i ferd med å forandre seg.

Prisen på de billigste GPS-telefonene har på kort tid falt til 3000 kroner. Og om du har en gammel telefon uten teknologien, kan du kjøpe en trådløs mottaker for under femhundre kroner. Produsenter som Sony Ericsson har til og med begynt å bake GPS inn i hodesettene sine. Og i motsetning til mye annet, er GPS en teknologi folk flest forstår, og ønsker seg.

I det vi går inn i 2008 er geotagging ennå et fremmedord for de fleste. Slik kommer det ikke til å være når året er omme.

Øystein W. Høie
Daglig leder, Amobil

annonse

Les også