Tek.no

Nyhet

- Kvinnefiendtlig skatt

10 Mar 2006 12:30

Protestene har hopet seg opp etter at den rødgrønne regjeringen i november varslet at de ville opprettholde den nye mobilskatten.

En rekke interesseorganisasjoner har gått ut mot den nye skatteordningen, som vil skattlegge all bruk av arbeidstelefonen utenom arbeidstid.

Norges ingeniørorganisasjon, NITO, er blant dem som har gått hardest ut mot den nye mobilskatten.

- For de fleste av våre medlemmer er mobiltelefonen et helt nødvendig verktøy for å gjøre jobben. Å betale skatt for å være tilgjengelig på arbeidstagers mobil, blir som å betale for å jobbe, sa NITO-president Marit Stykket på NITOs lønnskonferanse denne uken.

NITO oppfordrer nå alle sine medlemmer til å legge igjen mobiltelefonen sin på jobben, for slik å sette fokus på ulempene og urettferdighetene ved skatteordningen. Politiets Fellesforbund har også varslet at flere tusen politifolk vil legge igjen vakttelefonene sine på jobb som en konsekvens av de nye skattereglene.

Kvinnefiendtlig
Flere arbeidstakerorganisasjoner mener at mobilskatten er kvinnefiendtlig, fordi den spesielt vil ramme kvinner i tidsklemma.

- Foreldre som sliter med tidsklemma har god nytte av ulike mobil- og hjemmekontorløsninger. De opplever nå å bli straffet for det. Denne utfordringen er det særlig kvinner som møter, uttaler NJ, YS og HSH til Dagens IT.

I en appell til regjeringen, går de tre organisasjonene så langt som å kalle skatt på elektronisk kommunikasjon for likestillingsfiendtlig og umoderne. De peker også på at den nye skatten vil gjøre det vanskeligere å jobbe i distrikter, der man er avhengig av gode kommunikasjonsløsninger.

Lite tyder imidlertid på at ordningen vil revurderes. Senest 3. mars kunne finansminister Kristin Halvorsen fortelle til Dagsavisen at mobilskatten vil forbli.

- Alt i alt har vi fått et mye bedre skattesystem for telefonhold enn tidligere.

Argumentasjonen bak den nye ordningen er at arbeidsgivere har vært lite flinke til å skille mellom tjenestesamtaler og private samtaler. Mange unngikk dermed beskatning på privatbruk av arbeidstelefonen. Med de nye reglene skilles det ikke lenger mellom private samtaler og tjenestesamtaler, slik at alle som har en fordel vil beskattes.

Lurer du på om den nye skatten vil ramme deg? Les vår guide til mobilskatten.

(Kilder: Computerworld, Dagens IT, Dagsavisen, DinSide, Forbruker.no)

Les også
Mobilskatten består
Les også
Politiet imot mobilskatt
Les også
Den nye mobilskatten
annonse