Til hovedinnhold

Tar du med mobilen på ferie?

Istockphoto / HannamariaH

Å bruke mobiltelefon i utlandet kan fort bli en ubehagelig dyr opplevelse hvis du ikke passer deg. I denne delen av Mobilskolen forteller vi deg hvordan du kan holde mobilregningen så lav som mulig mens du er på reise.

Å ringe via billigste operatør kan spare deg for stor utgifter. (Foto: Ivan Mateev / Istockphoto)

Sjekk minuttprisen

Når du ringer i utlandet, enten det er hjem til Norge eller til andre land, koster det ofte mye mer enn du betaler for å ringe i Norge.

Mens noen abonnement lar deg "slippe unna" med for eksempel 5 kroner i minuttet, kan andre abonnement ha en pris på flere titalls kroner i minuttet når du ringer.

Alle operatører har oversikt over hvor mye du må betale for å ringe fra alle land. Du kan enkelt sjekke hvor høy minuttprisen for å ringe fra landet du er i på nettsidene til operatøren din.

Er du Telenor-kunde med etterbetalt abonnement, vet du for eksempel da at det vil koste deg 4,88 kroner å ringe til Norge fra land innenfor EU og EØS. Er du i Pakistan, vil den samme samtalen koste deg alt mellom 5,76 til 8,42 kroner i minuttet avhengig av hvilken operatør du ringer via i Pakistan. Er du i Argentina og ringer hjem, varierer minuttprisen mellom 16 og 38,68 kroner per minutt.

Noen operatører lar deg sjekke minuttprisen via mobilportalen sin, slik at du ikke behøver å sitte foran en PC for å få oversikt. Når du kommer innenfor grensen til et nytt land, sender noen operatører deg også prisinformasjon på SMS. Her får du vite hva det vil koste deg å ringe både i og utenfor landet du er i.

Du bør være obs på at minuttprisene kan variere etter hvilken operatør du ringer via i utlandet. Dette finner du også informasjon om på nettsidene til operatøren din. Når du ankommer landet du skal være i, vil telefonen din ofte velge den operatøren den finner først, og det er ikke nødvendigvis den billigste operatøren. Dette kan du enkelt løse ved å åpne nettverksinstillingene på mobilen din og velge operatør manuelt i stedet for automatisk. Slik ringer du via det mobilnettet som er billigst for deg.

La andre ringe deg

Det er en generell regel at det er dyrere å ringe hjem fra utlandet enn å motta samtaler i utlandet. Hvis du ringer til søsteren din Norge, må du betale for hele samtalen. Men hvis søsteren din ringer deg, betaler hun vanlig takst, mens du kun må betale mellomlegget for samtalen frem til "norgesgrensen".

For å spare penger kan du derfor, innen rimelighetens grenser, forsøke å få andre til å ringe deg i stedet for å ringe dem.

Kjøp lokalt telekort

Skal du ringe til et nummer i det samme landet som du besøker, bør du kjøpe et lokalt telekort i stedet for å bruke mobilen din. Med et lokalt telekort kan du ringe til lokaltakster fra telefonkiosker. Telekort får du kjøpt på de aller fleste turiststeder og ofte også i daglivarebutikker i landet der du er.

Hvis du ikke vil være avhengig av telefonkiosker, kan du skaffe deg et lokalt kontantabonnement. Med kontantkort kan du selv bestemme hvor mye penger du skal bruke, og du får ingen regninger i posten i etterkant. Du må imidlertid bytte SIM-kort i telefonen din når du skal bruke det lokale abonnementet. Er du villig til å bytte SIM-kort av og til, er dette et godt alternativ.

Begrens MMS-sendingen i utlandet. (Foto: g-studio / Istockphoto)

Vokt deg for SMS

SMS og MMS er også dyrere i utlandet. Har du for eksempel Netcoms Smarttalk-abonnement, vil det koste deg 3,99 kroner å sende SMS med mobilen din mens du er på ferie i Argentina. Det er heller ikke billig å motta SMS. Dette koster også ofte opptil flere kroner per stykk. Å sende MMS koster 6,20 kroner, mens å motta en MMS koster deg 2,50 kroner. Reiser du for eksempel i Storbritannia, er prisene de samme.

Selv om det ofte er fristende å sende MMS fra stranda på ferie, kan det lønne seg å vente med å vise frem noen av bildene til du er hjemme igjen. Alternativt kan du besøke en nettkafé og sende bildene til venner og bekjente via internett i stedet.

Glem ekstratjenestene

Du bør også merke deg at ekstratjenester som gir deg rabatter på tjenester kun gjelder i Norge. Selv om du kan sende et fritt antall SMS innenlands eller ringe til alle med samme operatør for en bestemt månedssum, må du altså betale for SMS-ene du sender og minuttene du ringer i utlandet på vanlig måte. Dette gjelder også ekstratjenester som gir deg fastpris på datatrafikk og venne- og familieløsninger.

En enkel tommelfingerregel er at ingen av ekstratjenestene du har til abonnementet ditt i Norge fungerer i utlandet. Unntaket er tjenester som tvilling-SIM og personsvar.

Det kan bli dyrt å sjekke mobilsvarbeskjedene i utlandet. (Foto: Silje Gomnæs)

Vær obs på telefonsvar

Har du mobilsvar, koster det deg penger å lytte til beskjeder som andre har lagt igjen på svareren din. Dette gjelder også i utlandet, men her er prisen høyere. Det koster deg faktisk like mye å lytte til en mobilsvarbeskjed som det koster deg å ta en telefonsamtale hjem. Årsaken er at telefonsvareren din tilhører et nummer i Norge, og at du derfor i praksis må ringe "hjem" for å høre meldingene dine.

For å unngå at mange legger igjen beskjed på svareren din, kan du lese inn en personlig melding hvor du for eksempel ber alle som vil ha kontakt med deg sende deg en SMS i stedet for å legge igjen beskjed.

Et annet alternativ er å deaktivere telefonsvartjenesten din. Ulempen med dette er at du kan gå glipp av avtaler og andre viktige ting fordi folk ikke får lagt igjen beskjed. Hvis du vil koble fra viderekoblingen til telefonsvar, kan du ta kontakt med kundeservice hos operatøren din for hjelp.

Noen operatører lar deg også sjekke mobilsvarbeskjeder på internett. Da slipper du å bruke penger på å sjekke beskjedene dine.

Dropp nettsurfing

Å bruke mobilen til å surfe på nettet i utlandet kan fort bli et pengesluk av uante dimensjoner. Mange av operatørene tar nemlig flere titalls kroner per MB med datatrafikk du genererer over mobilnettet i Europa. Er du utenfor Europa, koster det ofte mer. Er du for eksempel Telenor-kunde, må du ut med hele 112,50 kroner per MB om du surfer på et annet kontinent enn Europa eller på skip.

Den beste løsningen er derfor rett og slett å la være å surfe med mobilen når du er på reise. Om du absolutt må, kan du skru av bildevisning i mobilens nettleser, slik at du bare laster ned tekst. Det er ofte bilder som genererer mest datatrafikk. Ved å skru av disse kan du surfe litt lenger før hundrelappene flyr ut av lomma di. For å skru av bildevisning, må du inn i instillingene til nettlesere din og manuelt velge bort visning av bilder.

Finn trådløse soner

Har du Wi-fi på mobilen, kan trådløse soner spare deg for mye penger. Med Wi-fi kan du ringe over internett i stedet for over mobilnettet, og da er det like billig uansett hvor du er i verden. Det finnes mange mobilprogrammer som enkelt lar deg ringe via Wi-fi. Ett av dem er Fring.

Les test av Fring »
Les mer om å ringe over internett »

Du kan også bruke Wi-fi til å sende e-post. Dette er en god erstatning for MMS, siden du enkelt kan legge bilder du har tatt med mobilen i e-postene dine.

Følger du disse triksene kan du fint bruke mobilen i utlandet uten at det behøver å bli så altfor dyrt. God tur!

annonse