Nyhet

Slik bruker du mobilen som videokamera

Bildet til venstre har høy oppløsning, mens bildet til høyre er lavoppløst.

I mobilskolen viser vi det hvordan du tar i bruk funksjonene du har på mobilen din. I del 9 er det videokameraet vi skal blåse støvet av.

Det har i de siste årene vært mye fokus på at mobilen tar over for digitalkameraet og mp3-spilleren. Men hva med det digitale videokameraet?

Mange nye mobiler kan ta opp skikkelige videosnutter i høy kvalitet, og som gjerne kan vare i en times tid. Å overføre videoene til PC-en er heller ikke noe problem. I denne guiden forklarer vi alt du trenger å vite om mobilvideo.

Hvilken oppløsning bør du ha?

Oppløsninger angir hvor skarp og klar videoen blir. Rent teknisk definerer oppløsningen hvor mange punkter bildet består av. En høyere oppløsning på videofunksjonen gir en større og skarpere video, der det er lettere å se detaljer.

De vanligste oppløsningene for video på mobilen er 128 x 90 piksler, 176 x 144 piksler, 352 x 288 piksler eller 640 x 480 piksler (VGA).

Du trenger ikke spesielt stor videooppløsning for å filme små begivenheter, og vise det på mobilskjermen senere. Skjermen på mobilen blir flaskehalsen om du filmer oppløsninger på 352 x 288 eller høyere.

Nokia 6288 er et skikkelig videokamera. (Illustrasjon: Einar Eriksen)

Skal du overføre videoene til PC-en blir derimot oppløsningen ganske avgjørende. En oppløsning på 176 x 144 piksler vil gi en knøttliten video der det er vanskelig å få øye på detaljer, og som ikke gir noen innlevelse.

Hvis du bruker videofunksjonen ofte, anbefaler vi en oppløsning på 640 x 480 piksler. Telefoner som stiller med det i dag er Nokia N93, Nokia N93i, Nokia 6280 og Nokia 6288.

Hvilken oppdateringsfrekvens?

FPS står for Frames Per Second, og definerer hvor mange bilder per sekund et videoopptak består av. Hvis verdien er lav, vil videoen oppfattes som ujevn og hakkete.

Dagens mobiler har som oftest 15 FPS under gode lysforhold, mens enkelte stiller med 30 FPS. De aller fleste av mobilene som selges med 640 x 480 pikslers videopptak tar opp video i 30 FPS.

15 FPS holder for å filme små hendelser og vise de på mobilskjermen, men hvis du skal overføre videoen til PC-en vil du nok sette pris på noe høyere oppdateringsfrekvens.

Nokia N93i er en av de beste videomobilene på markedet. Her kan du til og med bruke autofokus mens du filmer.

Hvordan få en god videosnutt?

Det er et par ting du bør huske på for at resultatet av filmingen skal bli bra:

Mobilens kamera er ikke glad i mørke rom. Videoene som er tatt i mørke blir alltid kornete, og det er vanskelig å få øye på motivet. Et innebygget foto-/videolys kan hjelpe, slik at du kan tyde de aller nærmeste objektene. Men skal du ha et godt resultat er det bare én ting som hjelper; skikkelig lys.

Videoene har lett for å hakke hvis det skjer mye i bildet samtidig. Å filme en hund som løper mot kameraet er ikke noe problem, men når du snur hele kameraet fort må du regne med at resultatet kan bli litt hakkete. Når du skal snu kameraet, bør du gjøre det så jevnt som mulig og ikke for fort. Et triks kan være å bruke store bevegelser istedenfor å vri håndleddet.

Hvis videoen hakker veldig mye, kan du stille ned oppløsningen for å få jevnere videosnutter.

Sende videoene over MMS

Du kan sende videoklipp i en multimediamelding. Men da kun korte klipp i lav kvalitet. Skal du sende video over MMS må du gjøre videoopptaket i lavere kvalitet.

De fleste telefoner har en egen funksjon for å ta opp video tilpasset for MMS. Den vanligste lengden er mellom 15 og 35 sekunder i lav kvalitet.

Du kan også overføre videoene til PC-en, og vise de i full størrelse så vel som å dele de med andre.

Les mer om hvordan du overfører videoene til PC-en din >

Problemer med å vise videoene?

Når du spiller av videoer på PC-en får du de i full størrelse.

Om du har problemer med å vide videoene på PC-en, mangler du støtte for det riktige videoformatet.

De fleste mobiler bruker formatet .3gp på videofilene. Det er det ikke alle mediespillere som klarer å spille av. Quicktime kan spille av 3GP, mens Windows Media Player ikke klarer det uten at du laster ned en ekstra kodek.

Det kan derfor være en idé å konvertere videoene til et mer vanlig format, hvis du vil at alle skal kunne se videosnutten.

Her er noen eksempler på programmer som kan konvertere fra 3gp til vanligere formater.

Windows:
AVOne Video Converter
ImTOO 3GP Converter
Magicbit 3GP Video Converter
MikSoft Mobile 3GP converter
Nokia Multimedia Converter
River Past Video Cleaner
Total Video Converter
Xilisoft 3GP Video Converter
Yasa 3GP Video Converter

Mac OS X:
Mencoder
FFmpeg

Linux:
Yasa 3GP Video Converter
FFmpeg

-------------

OBS: Navn på menyvalg og hvordan kameraet rent praktisk fungerer varierer fra telefon til telefon. Er du i tvil om hvordan du finner frem på akkurat din telefon, anbefaler vi at du leser i bruksanvisningen.

Mobilskolen:
Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3
Del 2: Slik bruker du adresseboken
Del 3: Slik sender du SMS og MMS
Del 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
Del 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler
Del 6: Få nye programmer på mobilen
Del 7: Ta bilder med mobilkameraet
Del 8: Slik bruker du radioen
Del 9: Slik bruker du mobilen som videokameraDel 10: Messenger på mobilen

Les også
Her er vinnerbildet
Les også
Slik ser du film på mobilen
Les også
Her er de beste video-mobilene
Les også
Nokia N93i
Les også
Videospillere for Series 60
Les også
Amobil forklarer: Minnekort
Les også
Se YouTube-filmer på mobilen
Les også
Vi vil ikke ha 3G-video
Les også
Piff opp mobilvideoen din
annonse