Bluetooth 4.0 fullført

I desember i fjor ble spesifikasjonen for Bluetooth 4.0 presentert, men først nå er den fullført. Det vil likevel ta tid før de første enhetene er klare som støtter den nye standarden, trolig ikke før mot slutten av året.

Blant nyhetene i Bluetooth 4.0 er at teknologien skal kreve mindre energi, noe som skal gjøre det mulig for flere enheter å kunne dra nytte av teknologien, spesielt enheter som bruker små batterier som eksempelvis armbåndsklokker. Videre skal versjon 4.0 innebære raskere overføringshastighet.

Bluetooth 4.0 er egentlig tre spesifikasjoner i ett:

  • Klassisk Bluetooth
  • Lavenergi Bluetooth
  • Høyhastighets Bluetooth

Disse tre teknologiene kan brukes separat eller i ulike kombinasjoner avhengig av hvilke enheter som bruker dem, og behovet for egenskaper.

Lavenergiutgaven vil få en maksimal båndbredde på 1 Mbps, mens den klassiske får opp til 3 Mbps. Høyhastighetsutgaven baserer seg på 802.11g, noe som gir en teoretisk ytelse på 54 Mbps, men i praksis gir rundt 20-25 Mbps. Kryptering er og en essensiell del av standarden og byr på AES i 128 bit.

Produsenter av Bluetooth-enheter vil snart sette i gang tester av den nye spesifikasjonen, men lansering av slike enheter vil som tidligere nevnt trolig ikke skje før mot slutten av året, eventuelt begynnelsen av neste år.

Les mer om Bluetooth-teknologien på bluetooth.com.

(Kilder: Cnet, Bluetooth Special Interest Group)

Les også
Bluetooth 4.0-enheter snart klare
Les også
Forbud mot åpne trådløse nett
Les også
Bluetooth 4.0 er offisiell
annonse