Nyhet

Alt om Nexus One

Formfaktor: Trykkskjerm
Størrelse: 11,9 x 5,98 x 1,15 centimeter
Vekt: 130 gram
Skjerm: 3,7 tommer, 800 x 480 piksler, AMOLED, kapasitiv
Operativsystem: Android 2.1 (Eclair)
Internett: GPRS, Edge, UMTS (3G), HSDPA, HSUPA, Wi-Fi
Kamera: 5 megapiksler, autofokus
Internminne: 512 MB
MInnekort: Micro-SD (maks 32 GB)
Teknologi: Bluetooth, Wi-Fi, A-GPS
Batteri: 1400 mAh
Pris: Rundt 4000 kroner

De siste ukene har oppslagene om Googles nye telefon kommet på løpende bånd. Google kan en ting eller to om markedsføring, og med sporadiske lekkasjer av nye bilder og spesifikasjoner har forventningene bygget seg opp mot 5. januar.

De siste dagene har det dog for en stor del gått hull på boblen, og det meste av spesifikasjoner har vært kjent en tid. Engadget fikk til og med tid til å teste et tidlig eksemplar før lanseringen.

Det vi ikke har visst fullt så mye om så langt har hatt med tilgjengelighet og markedsføring å gjøre. I første omgang vil Nexus One selges i en ulåst utgave via Googles egne sider, samt i bundet utgave på det amerikanske markedet. T-Mobile er første operatør ut til å sponse telefonen, men vil snart få følge av Verizon i USA og Vodafone i Europa.

Ikke tilgjengelig i Norge

Den ulåste utgaven blir ikke tilgjengelig i Norge i første omgang. Stedene som har fått tilgang på telefonen først er så langt Storbritannia, Singapore og Hong Kong. For kjøpelystne nordmenn er det altså ikke så langt man må reise for å få fatt i mobilen. Vi regner også med at utviklingen kjapt vil speile Iphone ved at det dukker opp ulåste Nexus One-telefoner på Ebay og liknende sider.

Engadget regnet på forhånd med at prisen ville lande på 529 dollar. Dette viste seg å stemme, og vi kan regne med priser i underkant av 4000 når telefonen eventuelt blir tilgjengelig her på berget.

Kraftig

Spesifikasjonene har vært luftet før, men en kjapp gjennomgang avslører at det er en rimelig kraftig plugg dette her. Prismessig vil den ligge rett i overkant av HTC Hero som har vært i salg en stund. Likevel er det flere ting som skiller de to. Nexus One kommer med kraftigere prosessor. Snapdragon fra Qualcomm er i dag først og fremst tilgjengelig i HTC HD2.

Nexus One kjører i motsetning til HD2 og Hero AMOLED-skjerm, som burde love godt for filmtittere. Denne skjermen har likevel fått en del pepper i Engadgets test, og vi ser frem til å ta en titt på den selv. En annen forskjell er at skjermen i Nexus One ikke er en flertrykkskjerm (multi-touch), noe den også har fått sin del kritikk for. Først og fremst kommer kritikken fordi at en flertrykkskjerm passer utmerket sammen med de store massene av spill og programvare som er tilgjengelig via programbutikken Android Store. Engadget hevder at det kun er noen få bevegelsesstyrte spill som faktisk holder mål uten flertrykkskjerm eller knapper.

Alt av tilkoblinger

På trådløse egenskaper har Google lastet skipet sitt med alle teknologiene vi forventer å se. Trådløst nettverk i raskeste tilgjengelige standard (802.11n) er med, og det er også super-3G og Bluetooth med støtte for stereo lydavspilling. Mobilen har også assistert GPS-mottaker, akselerometer og digitalt kompass. Dette er egenskaper som burde gjøre den utmerket til bruk med blant annet Googles tjeneste for utvidet virkelighet; Goggles.

Kameraet er på fem megapiksler og har fotolys til bruk på fest. Geomerking har blitt en vanlig funksjon for mobiler med GPS i det siste, så også her. Mobilen merker bildene man tar med hvor de er tatt, i tillegg til den vanlige informasjonen om lysforhold og kamerainnstillinger.

Ny versjon av Android

Den kanskje største nyheten spesifikasjonsmessig for Nexus One er at den leveres med Android versjon 2.1, også kjent som Eclair. Google har overhalt det populære operativsystemet. Det rapporteres ikke om enorme endringer. På rene Android-mobiler (altså de uten Sense eller andre skall) har man hatt tre skrivebord tilgjengelig tidligere, disse har nå blitt fem. Det har kommet muligheter for hurtigvalg av skrivebord, og en indikator som viser hvilket man befinner seg på - ikke ulikt det man finner på for eksempel Iphone.

En annen viktig del av nyoverhalte Android er Google Maps. Karttjenesten fra Google har fått en stor oppgradering og støtter nå "turn-by-turn"-navigasjon, altså at GPSen guider deg på samme måte som en vanlig dedikert GPS-enhet.

Noe spesielt er det at Nexus One allerede før lansering kan rootes. For vanlige dødelige innebærer det at man åpner telefonen slik at man kan gjøre større endringer, ikke ulikt "jailbreaking" på Iphone. Hovedgrunnen til at man ønsker å åpne en Android-telefon er for tiden å få tilgang på betalte applikasjoner fra Android Market. Programvarebutikken er foreløpig kun åpnet for gratisapplikasjoner i en rekke markeder.

Relevante linker:

Oppdatert: Tilgjengelig i Norge likevel

Det viser seg at de ivrigste kan skaffe seg Nexus One her på berget i løpet av kort tid. Epartner Idedata er først ute med småskala import av telefonen. I første omgang dreier det seg om 20 enheter som leveres i løpet av de nærmeste dagene. Nexus One kan bestilles her. Merk at prisen er opplyst uten merverdiavgift, ettersom denne nettbutikken primært betjener bedriftskunder.

* Takk til brukeren "huf" for linkene.

Les også
Nexus One oppdateres
Les også
Nexus One ikke tilgjengelig i Norge
Les også
Amobils spådommer for 2010
Les også
Googles Nexus One fanget på video
Les også
Google-mobilen blir virkelighet
annonse