Til hovedinnhold

Nytt røntgenkamera tar 4,5 millioner bilder i sekundet

Vil avsløre universets hemmeligheter.

Et nytt røntgenkamera blir utviklet for å kunne ta tredimensjonale bilder av molekyler med en hastighet på hele 4,5 millioner bilder i sekundet. På denne måten sikter forskere blant annet mot å observere grunnleggende strukturer og oppførsel til masse.

Det enestående kameraet blir utviklet av Science & Technology Facilities Council (STFC) i samarbeid med Universitetet i Glasgow, og skal bli satt til bruk i det europeiske XFEL-fasilitetet (X-ray Free-Electron Laser) i nærheten av Hamburg.

Ekstremt korte glimt

Kameraet skal bli ferdigstilt til neste år, og XFEL-fasilitetet skal begynne sine eksperimenter fra og med 2015. XFEL vil bruke supraledende akseleratorteknologi for å produsere røntgenglimt som er en milliard ganger lysere enn stråler skapt ved vanlige metoder.

Disse intense røntgenglimtene vil gjøre det mulig å få tredimensjonale bilder av molekyler, og hvert glimt vil vare så kort som to femtosekunder, eller 2x10^-15 sekunder. Med andre ord et ufattelig kort tidsrom.

Forskning på virus

Konvensjonelle røntgenkameraer er designet for å ta bilder fra en konstant strøm av røntgenstråler, og ikke et intenst mikroutslag. På grunn av dette blir altså ultra-høyhastighetskameraet utviklet.

Når kameraet kommer i bruk, håper forskerne på for eksempel å kunne kartlegge atommessige detaljer hos virus, sette fingeren på molekyloppbygning hos individuelle celler, og få en større forståelse for masse og dets oppførsel.

Om kameraet kan ha andre bruksområder enn til bruk innen forskning er tvilsomt, men det gjenstår å se.

(Kilde: STFC)

annonse