Til hovedinnhold

Snart får Norge en ny mobiloperatør

Om en måneds tid skal Ice avsløre hva norske mobilkunder kan forvente seg fra dem.

Hittil har Ice kanskje vært mest kjent blant folk som er mye i båt, eller har hytte på fjellet. Med konsesjon på 450 MHz, de samme frekvensene som ble brukt i det tidligere NMT-nettet, har Ice tilbudt mobilt bredbånd med lang rekkevidde og god distriktsdekning til hytte- og båtfolk over det ganske land.

Da Ice overraskende sikret seg en stor del av det verdifulle 4G-spekteret foran nesa på Tele2 før jul i fjor, ble det klart at selskapet hadde større planer. Foreløpig er det uklart hva disse planene er.

At Ice vil levere mobildata over 4G, er det ingen tvil om. I distriktene vil selskapet bruke dagens 450 MHz-frekvenser. Disse kan levere grei 4G-hastighet med lang rekkevidde. I mer tettbygde strøk der behovet for kapasitet er større, vil Ice supplere med 800 og 1800 MHz-frekvensene de sikret seg i fjorårets frekvensauksjon.

Vil levere tale over 4G

Foreløpig er det ikke kjent om Ice vil tilby tale i tillegg til data. Ice-sjef Eivind Helgaker er interessert i å tilby tale, men ser at betalingsviljen hos forbrukerne er liten, skriver Mobile World Live.

I et marked der kundene er vant til at det er nedlastingvolumet som styrer prisen på mobilabonnementet, kan det bli vanskelig å få kundene til å betale tellerskritt for taletelefoni igjen.

Ifølge vårt søsternettsted Inside Telecom vil Ice sannsynligvis velge å levere tale over VoLTE, som betyr tale over 4G. I dag er denne teknologien bare på teststadiet, men også Telenor regner med å rulle ut VoLTE i sitt nett i løpet av 2015.

I en amerikansk test gjennomført av selskapet Signals Research Group (SRG) nylig, kom VoLTE betydelig bedre utav det på lydkvalitet og stabilitet enn både 3G og Skype. SRG konkluderer med at VoLTE-teknologien leverer, både på løftet om bedre talekvalitet, og når det gjelder effektiv bruk av nettverksressurser.

Les mer: – Norske mobilkunder har spart milliarder på Tele2-nettet

Kilder: Inside Telecom, Mobile World Live 1 2

annonse