Tek.no

Nyhet

Denne byen får verdens raskeste Internett

Innbyggere i Minneapolis kan snart kose seg med heftige 10 gigabit per sekund.

Frontpage/Shutterstock.com
30 Des 2014 05:30

I en tid hvor Internett-innholdet blir stadig tyngre i raskt tempo er utbyggingen av kjappe Internett-linjer noe som har blitt en høy prioritet for mange selskaper. Ennå ligger de fleste linjer på megabit-nivået, men heldigvis er gigabit-linjene nå på god vei ut på markedet, også i Norge (Ekstra).

Mange av gigabit-linjene som er i ferd med å komme på plass lover imidlertid ikke mer enn 1 gigabit per sekund i opp- og nedlastingshastighet, selv om det også finnes fibernett som åpner for det dobbelte av dette. Nå melder blant andre Slashgear og avisen Star Tribune om et nytt, kommersielt fibernett som nok trygt kan kalles verdens raskeste per dags dato.

10 gigabit per sekund

Det amerikanske selskapet US Internet har nemlig kunngjort at de har fått på plass et nettverk som kan gi kundene sine vanvittige 10 gigabit per sekund. Nettet befinner seg i storbyen Minneapolis, som ligger i delstaten Minnesota i det nordlige USA.

– Med vårt nye fibernettverk har vi omdefinert bredbånds-Internett og bragt teknologien til den neste generasjonen, noe som har resultert i den raskeste Internett-tjenesten for hjemmebrukere som verden noen gang har sett, sa Joe Caldwell, sjef for US Internet i forbindelse med saken.

Nettverket skal altså by på 10 gigabyte per sekund i både opp- og nedlastingshastighet, og hastigheten er tilgjengelig for forbrukere og bedrifter allerede nå. Den videre utbyggingen vil gå noe tregt for øyeblikket på grunn av frost i bakken.

Koster 3000 kroner i måneden

Det nye supernettet har et par ulemper. For det første vil det i utgangspunktet kun bli tilgjengelig for en liten del av innbyggerne. Minneapolis har litt over 400 000 innbyggere, men kun 30 000 vil visstnok få glede av den raske linjen i første omgang, nærmere bestemt den sørvestlige delen av byen.

Ikke helt overraskende vil hastigheten også ha en relativt heftig prislapp. For 10 gigabit per sekund må du ut med hele 400 dollar i måneden, som med dagens kurs tilsvarer litt i underkant av 3000 norske kroner. For vanlige forbrukere kan nok prisen altså bli litt i stiveste laget. For dem som nøyer seg med kun 1 gigabit tar US Internet 65 dollar, rundt 480 kroner.

Som vi meldte om i fjor (Ekstra) har Google begynt å bygge ut fibernett i en annen amerikansk by, Kansas City, som tilbyr opptil 1 gigabit per sekund til omtrent samme prisen som US Internet for samme hastighet.

Med gigabit-linjer åpner det seg helt nye, teknologiske muligheter: Slik mener ekspertene at linjene vil revolusjonere hverdagen »

Les også
Forskere utviklet superfiber med enorm kapasitet
Les også
Samsung skal gi deg fem ganger raskere Wi-Fi
annonse

Les også