Tek.no

Nyhet

Mobilen gir deg problemer

Marius Røstad
3 Sept 2007 13:02

Ny teknologi fører til søvnproblemer. Det har vært vist flere ganger tidligere. I mange tilfeller stjeler teknologi som mobil, internett og tv nattesøvnen. Spesielt unge er påvirket av chattekanaler på nettet og tekstmeldinger på mobilen.
En belgisk undersøkelse viser ikke minst at det er veldig vanlig for tenåringer å bruke mobilen etter sengetid. Etter ett år vil denne bruken føre til økt tretthet.
- Foreldre bekymrer seg ofte over farene ved mediebruk når de tenker på tiden barn bruker til å se på tv, høre musikk eller surfe på Internett. Mobiltelefonen, på den andre siden, blir vanligvis vurdert som et enkelt kommunikasjonsmiddel, nyttig i nødstilfeller, sier Jan Van den Bulck ved Katholieke Universitet Leuven i Belgia.

Les også:
- Legg fra deg mobilen
- Mobilen ødelegger skoledagen
- Mobile bivirkninger
Blir veldig trøtte
Den belgiske undersøkelsen tok for seg to grupper skolebarn på til sammen 1 600 personer. Gjennomsnittsalderen i den yngste gruppen lå rundt 14 år, mens den lå på 17 år i den eldste gruppen.
Studiet viste at de som brukte mobilen etter leggetid én gang i uken hadde 3,3 ganger større sjanse for å bli veldig trøtte. Der frekvensen var høyere enn én gang i uken ble det 5,1 ganger så stor sannsynlighet for å bli trøtte. Kun 38 prosent brukte aldri mobilen etter leggetid.
Studien konkluderer med at for 35 prosent av ungdommene som var veldig trøtte, var mobiltelefonbruken forklaringen.

Ingen bagatell
Studien viser videre at foreldre bør være oppmerksomme på at ungdom bruker denne teknologien på måter de sannsynligvis ikke er i stand til å forestille seg. Nå har nemlig unge mennesker hjelpemidler for å være i kontakt med andre mer eller mindre permanent.
- Å ta med en mobiltelefon på soverommet er ikke en bagatell. Ungdom bruker mye tid på å være i kontakt med andre, og noen av dem gjør dette til alle tider på døgnet, sier Van den Bulck.

annonse

Les også