Til hovedinnhold

Skjerm som simulerer fargeblindhet

Eizo har sluppet en ny skjerm i sin kritikerroste ColorEdge-serie, nærmere bestemt en 27-tommers sak som får navnet Eizo ColorEdge CG275W. Og det er neimen ikke lite den kan!

Vi tar det "kjedeligste" først, og får tallene ut av veien: Høyeste oppløsning er 2560 x 1440 piksler, og takket være et 16-bits 3D-LUT ("Look-Up Table") kan den vise 1,07 milliarder farger samtidig, noe som gjør den i stand til å gjengi ikke bare sRGB-fargerommet, men også 97% av AdobeRGB.

Panelet er av IPS-type, naturligvis, og dette gir skjermen en innsynsvinkel på 178 grader begge veier, og en kontrast på 850:1. Maksimal lysstyrke er 270 cd/m2, men Eizo anbefaler at man begrenser seg til 120 cd/m2 eller mindre, for best mulig fargegjengivelse over tid. Responstiden oppgis til 6 ms fra grått til grått.

Fysiske justeringsmuligheter er det også nok av, og man kan vri og vende på skjermen i alle mulige retninger. Den kan justeres opp og ned med litt over 15 cm, kan vris rundt 344 grader, og kan vippes opp og ned med 25 grader. I tillegg kan den vris sidelengs opp til 90 grader, slik at man kan bruke den også i høydeformat.

Strømforbruket oppgis til 0 watt når skjermen er avslått, mindre enn 1 watt i dvale, og maksimalt 160 watt i påslått og aktiv tilstand.

Så over til det morsomme: Først og fremst er det verdt å merke seg at skjermen har innebygget kalibrator, og at denne kalibrerer selve skjermen, og ikke grafikkortet, som de eksterne kalibratorene på markedet gjør. Dermed trenger man ikke engang å ha en PC koblet til skjermen for å kalibrere den med den innebygde kalibratoren. Dersom man sitter i pussig lys kan man imidlertid bruke en ekstern kalibrator for å kontrollere og justere den innebygde, og kompensere for rombelysningen, dersom man skulle ha behov for det. Dette er også praktisk dersom man har behov for å kalibrere flere kanskje ulike skjermer i forhold til hverandre.

Eizo ColorEdge CG275W er tiltenkt blant annet designere, noe man ser igjen i en annen av skjermens spesielle funksjoner. Den kan nemlig simulere ulike former for fargeblindhet, slik at designere kan sjekke tilnærmet hvordan utkastet deres vil se ut for folk med de vanligste formene for fargeblindhet.

Kort fortalt er skjermen utstyrt med funksjoner som skal gjøre den best mulig for fargekritiske oppgaver over hele fjøla. Den har for eksempel en funksjon som skal stabilisere fargegjengivelsen raskere like etter at den er slått på, eller kommet ut av dvalemodus, og i tillegg skal den automatisk kompensere for fargevariasjoner som forårsakes av temperaturvariasjoner i rommet den står i.

Eizo ColorEdge CG275W kommer bundlet med en solskygge som kan brukes i både høyde- og breddeformat.

Til slutt det kjedeligste tallet av alle: Prisen. Veiledende er den 18950,- pluss mva, men i prisguiden finnes skjermen i skrivende stund til kr 24395,- inklusive mva. Mer informasjon om skjermen finner du hos Eizo.

Les også: Billige fotoskjermer fra Eizo

Les også: Test: Fire kalibreringsverktøy for skjerm

Les også: LCD for bildebehandling

annonse