Nettrafikk daler etter piratlov
Den 1. april trådde den nye piratloven IPRED i kraft i Sverige. Denne loven gir rettighetshavere rett til innsyn om hvem som sitter bak en IP-adresse om de har mistanke om at det er begått brudd på opphavsretten. Samme dag som loven trådde i kraft falt svensk nettrafikk dramatisk, men det diskuteres hvorvidt der er piratnedlastning som nå har stoppet opp.
Les også:
Slik skal musikkbransjen reddes.
Holder de lovlige løsningene mål?
30 prosent trafikkfall
Netnod fører jevnlig oversikt over hvor mye trafikk som passerer gjennom svenske knutepunkter. Deres oversikt viser en klar nedgang på hele 30 prosent siden 1. april. Fra 160Gb per sekund har trafikken i april i svenske nett falt til 100Gb per sekund. Underholdningsindustrien, som har kjempet for å få på plass loven, mener dette viser at loven har en klar effekt. Svenske Antipiratbyrån sier til svenske Metro at dette er beviset på at loven har en effekt.
- Mesteparten av all Internettrafikk er fildeling. Derfor fins det ingen annen forklaring til den her kraftige trafikknedgangen enn den nye Ipred-loven. Det sender et veldig sterkt signal om at loven fungerer, sier Henrik Pontén, jurist hos Antipiratbyrån, ifølge avisen.
Også her i Norge brukes statistikken for det den er verdt. Marte Thorsby, leder for IFPI Norsk Musikkbransje, viste til trafikkfallet på et seminar om ulovlig fildeling i går da hun argumenterte for at lignende lover må på plass i Norge. IFPI mener også norske nettleverandører må pålegges et ansvar for å stanse ulovlig nedlastning og anser den svenske Ipred-loven som en vei å gå.
Liten effekt hos Pirate Bay
Alle er derimot ikke enige i at Ipred-loven har skylden i at den svenske nettrafikken har gått ned. The Pirate Bay sin egen statistikk viser at svenske pirater fortsatt er høyst aktive. Peter Sunde, en av de som står bak Pirate Bay, sier til svenske Aftonbladet at trafikken hos the Pirate Bay har gått minimalt ned som en følge av den nye loven.
- Vår trafikk gikk ned 3,5 prosent sammenlignet mot uken før. Men jeg kan tenke meg at Ipred har skremt en hel del mennesker, sier han ifølge avisen.
Sunde ser ikke bort i fra at loven kan ha hatt en direkte konsekvens på nedlastning, men selv tror han FTP-servere eller fildeling direkte mellom harddisker har blitt rammet mer av loven enn fildeling via bittorrent. Samtidig mener Sunde nedgangen kan forklares av helt andre årsaker. Statistikk fra i fjor viser at trafikken også da falt i april måned.
- Det kan være været som har vært het fantastisk i hvert fall i Skåne, sier Sunde ifølge Aftonbladet.
Heller ikke hos Netnod som trafikktallene er hentet fra vil mener de trafikknedgangen nødvendigvis kommer av Ipred-loven alene. De mener en skal være svært forsiktige med å dra konklusjoner ut av deres grafer. Det er langt fra all svensk trafikk som går gjennom de knutepunktene de holder øye med påpeker sjef for Netnod, Kurt Erik Lindqvist ifølge avisen. Han er svært skeptisk til opplysningene om at det er en nedgang på 30 prosent blant svenske pirater.
Vil slå tilbake mot industrien
Hos det svenske Piratpartiet mener de derimot Ipred-loven utvilsomt har hatt en effekt. De mener derimot loven om kort tid vil slå tilbake mot underholdningsindustrien.
- Det at nettrafikken går ned kan tyde på at mange har blitt skremt av den nye loven. Men i Finnland hvor de har samme type lovverk skjedde det samme og da kom trafikken tilbake etter kun noen måneder. Etterhvert som folk prater seg i mellom og ser hvordan de kan unngå loven via anonymiseringsløsninger vil det samme også skje her i Sverige, sier pressetalsmann for svenske Piratpartiet, Christian Engström, til Teknofil.
The Pirate Bay har på sin side sagt at de vil lansere sin egen anonymiseringsløsning kalt Ipredator for at svensker kan komme seg unna overvåkning. Det fins også andre slike løsninger i Sverige og de melder at pågangen har vært større enn normalt den siste tiden og anonymiseringsløsningen Tor kan melde at Sverige er et av de landene hvor deres løsning er mest populær. Engström mener den nye loven vil ha liten effekt bortsett fra å gi underholdningsindustrien en rett til å overvåke svenske nett.
- Politikerne har her innført en lov som gir private selskap rett til å fungere som politi på nett. Det eneste de makter med dette er å forstyrre det demokratiske styresettet, sier han.
Første saken allerede klar
Men om svenskene frykter den nye loven så er ikke det uten grunn. Allerede den første april kom den første henvendelsen om innsyn i personopplysningene bak en IP-adresse. Fem svenske lydbokforlag henvendte seg da til Solna Tingrätt for å få innsyn bak en IP-adresse de mener har lastet opp flere lydbøker til en lukket privat FTP-server. Engström på sin side mener dette tilfellet viser hvordan private selskaper nå tror de kan ta seg til rette med den nye loven.
- I dette tilfellet er det snakk om en privat server hvor det er uvisst hvor mange som har tilgang. Det at serveren var lukket betyr at forlagene har brutt seg inn og dette i seg selv er et klart lovbrudd. Det er tydelig at bransjen her ikke bare tar på seg politimyndighet, men også bryter loven i sin jakt, sier han.
Peter Sunde er på sin blogg ikke overraskende også svært kritisk til metodene som har blitt benyttet i dette tilfellet. Forlagene på sin side ønsker ikke fortelle hvordan de har kommet over opplysningene.
Utvilsomt vil det også komme flere saker fremover på bakgrunn av Ipred-loven. Svenske nettoperatører har allerede sett hvordan de kan dra nytte av loven. Nettleverandøren Banhof sier de nå vil fortløpende slette all informasjon om sine kunder. Ifølge loven om elektronisk kommunikasjon skal nettleverandørene fjerne personopplysninger så lenge det ikke er behov for dem. Dette er utvilsomt et PR-stunt som nok vil falle i god jord hos svenske pirater.