Tek.no

Nyhet

Nå er USB 3.0 her

Vegar Jansen
9 Nov 2009 13:00

Da de første små (sett i forhold til hva som ellers ble brukt) USB-kontaktene begynte å dukke opp på PC-er mot slutten av forrige årtusen, var målet å gjøre det enklere å koble sammen datamaskiner og eksterne enheter. Det kommer også frem av navnet - USB står jo for Universal Serial Bus, og standarden skulle kunne ta over for flere av portene som ble brukt på den tiden.
Over ti år senere må vi vel kunne si at USB har vært en ubetinget suksess. I dag finnes det knapt en elektronisk duppeditt uten en USB-port i en eller annen form - TV-en, kameraet, mobilen, fjernkontrollen, stereoen, GPS-en og den lille mediespilleren - og i tillegg kommer selvfølgelig en haug PC-tilbehør som mus, tastatur, skrivere, minnepinner og eksterne harddisker.
Men på ett punkt har ikke USB helt nådd opp til forventningene, nemlig hastighet. Den første utgaven av USB, som ikke kunne overføre mer enn 12 Mbit i sekundet (i praksis omtrent en megabyte i sekundet), ble derfor snart erstattet av USB 2.0. Dette er dagens standard, men selv om overføringshastigheten på 480 Mbit/s kanskje høres mye ut er USB 2.0 i praksis en flaskehals når det gjelder overføring av større datamengder. Vi har tidligere vist dette i artikkelen Kjappere ekstern disk, der vi testet hastigheten på samme harddisk med eSATA og USB 2.0.

SuperSpeed

Spesifikasjonen for USB 3.0 har nå vært klar i omtrent ett år, og det er derfor gledelig å se de første produktene med den nye standarden på vei ut til forbrukerne. For eksempel finner vi nå både Asus og Gigabyte med USB 3.0-hovedkort på full fart inn i nettbutikkene.


Vi kunne nå skrevet mye om akkurat USB 3.0, men i hovedsak er det tre ting som er interessant for deg som forbruker.
Kjappere: Som nevnt innledningsvis er hastighet viktig, i første omgang for enheter som eksterne harddisker, raske minnepinner, minnekortlesere og nettverksdongler. Med USB 3.0 er den teoretiske topphastigheten over tidoblet fra USB 2.0, vi snakker da om hele 5 Gigabit per sekund. Dette har fått navnet SuperSpeed og har blitt oppnådd ved å legge til flere kontakter - kabler for USB 3.0 vil altså være tykkere. En annen fordel med SuperSpeed er at data nå kan både sendes og mottas samtidig, mot enveiskjøringen som er tilfelle med de gamle USB-standardene.
Mer strøm: USB 3.0 kan gi mer strøm til eksterne enheter, opp til 900 mA fra 500 mA for USB 2.0. I tillegg har den bedre støtte for strømstyring, noe som skal gjøre at den bruker mindre strøm ellers.
Bakoverkompatibel: Du kan fritt bruke nye USB 3.0-porter med gamle USB-enheter, og nye USB 3.0-enheter i gamle USB-porter. Men vil du nyte godt av fordelene med USB 3.0 må du selvsagt ha dette i begge ender, samt en ny kabel. Merk at de gamle kablene også kan brukes med de nye kontaktene.

Det siste punktet gjør at du strengt tatt ikke trenger bekymre deg for å sitte med utstyr du ikke kan bruke, så hvis du egentlig er fornøyd med hastigheten på dagens USB er det ingen grunn til å jakte på utstyr som støtter USB 3.0. Det er heller ikke alle enheter som strengt tatt vil kunne dra nytte av fordelene med 3.0 over 2.0.

I løpet av året som kommer vil USB 3.0 finne veien til flere enheter, men det vil nok være et overgangsår. Så hvis du alltid er ute etter det raskeste, nyeste og beste må du være påpasselig med hva du handler i månedene som kommer.

annonse

Les også