Til hovedinnhold

Billigere mobil på ferien

Europa-parlamentet har fått nok av at operatørene ikke klarer å komme til enighet om såkalte roaming-priser mellom de ulike EU-landene.

Tidligere har EU-kommisjonen gått inn og satt et tak på samtaleprisen operatørene får lov til å sette på regningen din når du befinner deg i et av EU-landene, nå følger de altså opp med et tak på både SMS og datatrafikk.

Dette vil også komme norske forbrukere til gode, men når dette vil skje er fortsatt uklart.

- Det kreves en forskriftsendring i norsk lov, som ikke kan gjøres før EU kommer med sitt endelige vedtak i juni. Det er dermed ikke sannsynlig at de lavere prisene vil gjelde førstkommende sommer, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i Netcom, til Mobilen.no.

Han er ikke spesielt begeistret for at EU har gått inn og regulert markedet på denne måten.

- Vi ønsker oss lavere roamingpriser , men like fullt mener vi at dette klarer operatørene selv, spesielt innen prisene på tale, gjennom konkurranse, sier Vederhus.

Iflølge det nye forslaget senkes prisen på taletrafikk til 43 eurocents, rundt 3 kroner og 80 øre. Taket på SMS blir 11 eurocent, eller knapt én krone. Prisene skal senkes enda en runde til neste år.

Også dataprisene får et tak, men her er det ikke snakk om prisen ut til deg som kunde, men prisene mellom operatørene har fått en begrensning på én euro per megabyte. Med dagens valutakurser tilsvarer det nesten ni kroner, og det ventes at dette taket kommer til å bety lavere priser også for deg som kunde.

Heller ikke Telenor er begeistret for det tvungne pristaket på tale og SMS, men ønsker en regulering av dataroamingen velkommen.

- Vi mener at operatørene selv og fri konkurranse vil regulere tale og SMS-prisene, der har vi sett at det er bevegelse. Når det gjelder data har det vært tungt å få ned varekosten mellom operatørene og vi mener en regulering er berettiget, sier Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor, til Mobilen.no.

Han mener pristaket mellom operatørene vil gjøre det enklere for Telenor å komme med bedre prispakker og løsninger enn det som er i dag.

Mer om
annonse