Tek.no

Nyhet

7,2 milliarder kroner i Bitcoins er tapt for alltid

De strenge sikkerhetsløsningene gjør det umulig å få tilgang til pengene hvis du mister passordet.

Shutterstock
Kristoffer Møllevik
25 Jan 2015 17:00

Bitcoin er en digital valuta basert på transaksjoner over internett. Pengene sendes direkte fra avsender til mottaker uten at noen sentral tredjepart (for eksempel en bank) er involvert i overføringen. På denne måten blir Bitcoin litt som digitale kontanter.

Bitcoins genereres med datakraft, og du kan «grave» etter dem selv. Siden valutaens verdi ikke er forankret i noe annet enn hva folk er villige å betale for den, har Bitcoins siden lanseringen i 2009 opplevd noen voldsomme verdisvingninger.

Et godt eksempel på dette finner vi hos norske Kristoffer Koch. I 2009 kjøpte han 5000 Bitcoins for 150 norske kroner, og i 2013 var verdien 5 millioner kroner. Da var det så lenge siden Koch hadde tenkt på Bitcoinene han hadde bortgjemt, at det var så vidt han husket passordet. Han kom heldigvis på det, men andre har vært mer skjødesløse.

Norske Kristoffer ble bitcoin-millionær over natten »

Flere milliarder kroner, tapt for alltid

The Telegraph har konkludert med at Bitcoins med en verdi på 625 millioner britiske pund, altså nesten 7,2 milliarder norske kroner er tapt for alltid. (Foto: Shutterstock)

Det er den britiske avisen The Telegraph som har sett nærmere på fenomenet med Bitcoin som forsvinner. Avisen har konkludert med at Bitcoins med en verdi på 625 millioner britiske pund, altså nesten 7,2 milliarder norske kroner er tapt for alltid. Milliarder altså, det tallet med ni nuller bak. 7 200 000 000, bare sånn for å bruke teskje.

Selv om Bitcoin er en digital valuta, kan ikke pengene sikkerhetskopieres slik du kan med for eksempel bildene dine. Og hvis noen dør uten å få gitt passordet videre, eller bare rett og slett glemmer det, er pengene tapt. Det vil si, de står jo der i «hvelvet», men det hjelper jo ikke når ingen får tak i dem.

Som svar på spørsmålet om det ikke bare er å bryte seg inn i hvelvet hvis passordet er tapt, litt som å ringe en digital låsesmed, referer avisen til sikkerhetsekspert og kryptograf Bruce Schneier:

– Fysikkens lover gjør at det ikke går ann å knekke en 256-bits krypteringsnøkkel slik som den Bitcoin bruker. Selv en gigantisk datamaskin med et energiforbruk tilsvarende all energien fra solen ville bruke århundrer på å teste alle de mulige kombinasjonene, skriver avisen. Videre siterer The Telegraph fra Schneiers bok «Applied Cryptography»:

«These numbers have nothing to do with the technology of the devices; they are the maximums that thermodynamics will allow. And they strongly imply that brute-force attacks against 256-bit keys will be infeasible until computers are built from something other than matter and occupy something other than space.»

Med andre ord: Har du ikke passordet, så kommer du ikke inn. Men ren skjødesløshet har også vært et problem.

Vil du lære mer om Bitcoins? Sjekk ut vår guide her »

Kastet 46 millioner kroner på dynga!

Nå ligger harddisken med 7500 Bitcoins begravd ett eller annet sted på den lokale søppeldynge. Foto: Shutterstock/Teknofil.no

Et kjent eksempel her er briten James Howells. Howells, som jobber innen IT, var rask til å kaste seg på Bitcoin-bølgen i 2009. Han høstet inn 7500 Bitcoins, før kjæresten gikk lei av PC-støyen og fikk ham til å stoppe. Verdien på Bitcoins var da så lav at han tenkte ikke mer over det. Da vårt søsternettsted Teknofil skrev om saken i fjor var verdien på Bitcoinsene til Howell på nærmere 46 millioner kroner. Harddisken med kodene? Den hadde Howell for lengst kastet på søppeldynga.

The Telegraph referer også til David Kitchen i London, som i 2010 brukte en datamaskin i stua til å «grave frem» 50 Bitcoins, men da stoppet han fordi han ble lei bråket fra viften på datamaskinen. Pengene satte han over på en USB-disk og tenkte ikke så mye mer på det, før verdien hadde klatret til så enorme høyder at det som i 2010 var småpenger, plutselig var verdt nesten 600 000 norske kroner. Men da kunne ikke Kitchen finne USB-pinnen. Selv mistenkte han at han ganske enkelt hadde formatert den.

Til sammen skal nedlåste, bortglemte og slettede Bitcoins utgjøre 30 prosent av alle Bitcoinsene som til er kommet for dagen. I en blog på nettstedet Let's Talk Bitcoin kaller NVIDIA ingeniør John Ratcliff disse for «Zombie Bitcoins», og referer til Bitcoins som ikke har flyttet på seg på 18 måneder. Det kan være at folk har kontroll på dem og bare sparer, men med tanke på den enorme verdiveksten Bitcoins har hatt, ville det i så fall vært mer fornuftig å selge på topp, da verdien var dobbelt så høy som den er i dag.

Retcliff regner derfor med at dette er Bitcoins som er tapt for alltid.

Bitcoins er det soleklart foretrukne betalingsmidlet på det dype nettet:
Der florerer narkotika, våpen og andre ulovlige tjenester»

(Kilde: The Telegraph)

Les også
Snart kan du legge inn bud på 50 000 Bitcoin
Les også
– Bitcoin vil aldri true den norske kronen
Les også
Her diskuteres Facebook-hacking, svindel og konspirasjoner
Les også
Nå blir Bitcoin enda mer anonymt
Les også
Bitcoin-kræsjet kan være et av tidenes største tyverier
Les også
Nå er det full krise for Bitcoin
Les også
Verdien på Bitcoin durer videre oppover
annonse

Les også