Tek.no

Nyhet

Dette er månedens beste mobilabonnementer

Velg riktig og spar penger.

21 Sept 2016 15:00

I det siste har vi omtrent én gang i måneden kåret månedens billigste mobilabonnementer, basert på vår kalkulator – Finn billigste mobilabonnement.

Etter henvendelser fra lesere valgte vi fra og med august å se på også andre ting enn bare pris, som for eksempel priser for utenlandsdata, hva som skjer når du har brukt opp datapakken, maksimumshastighet og så videre.

Dermed kårer vi nå ikke lenger månedens billigste mobilabonnement – men månedens beste.

Pris vil fortsatt være det viktigste kriteriet, men om det er to abonnementer som koster noenlunde det samme vil vi også gjøre en helhetlig vurdering av hvor gode abonnementene er før vi kårer en vinner.

PS: De aller fleste mobiloperatørene opererer med en kampanje hvor du får fri fart ut året. Vi har valgt å se bort fra dette i denne testen.

Testkriteriene

Vi har forbedret Finn billigste mobilabonnement-kalkulatoren, slik at du nå blant annet kan velge minstehastighet og om du vil ha inkludert dataroaming i EU.

Når vi skal kåre månedens beste abonnementer, har vi delt inn i fire kategorier: Lite data, Middels data, Mye data og Superbruker.

For hver av kategoriene vektlegger vi følgende:

  • Pris. Dette er det viktigste kriteriet.
  • Datamengde. Det er minstekrav til datamengde for hver abonnementskategori.
  • Hastighet. Vi har minimumskrav til nedlastingshastighet for hver abonnementskategori, men høyere hastigheter er et pluss.
  • Utenlandsdata. Hva koster det å bruke telefonen i utlandet. Er noe inkludert? I tillegg til EU og USA ser vi også på de mest populære feriemålene.
  • Overforbruk. Hva skjer når du har brukt opp datapakken? Går hastigheten ned, stoppes databruken, og hvor mye koster det å kjøpe ekstra datapakker?

Lurer du på hvor mye data du trenger? Da bør du prøve vår nye databruk-kalkulator:

Her er månedens vinnere:

Kategori: Lite data

Kategorien «Lite data» passer best for deg som ikke bruker mobilen til å strømme musikk eller video.

Kriterier: Dette er kategorien for deg som surfer lite på mobilen, eller som vanligvis er tilkoblet wifi. Eventuelt deg som stort sett bruker mobilen til å ringe med. Datapakken er på 1 GB og nedlastingshastighet er minst 10 Mbit/s. Vi stiller ikke krav om fri roaming i EU, men rimelig utenlandsbruk er et pluss.

Best i denne kategorien: I denne kategorien er det Hello 1 GB til 98 kroner og Ice Mobil 1 GB til 99 kroner som er de desidert billigste abonnementene, med Komplett MiniFlex til 119 kroner like bak.

For den ene krona må du akseptere en toppfart på 10 Mbit/s hos Hello, mens Ice tilbyr opptil 50 Mbit/s. Hello fakturerer deg også 1,49 kroner per megabyte om du bruker opp datapakken (maks 400 kroner i måneden), mens Ice struper hastigheten til 64 kbit/s om du bruker opp datapakken – uten å fakturere deg for overforbruket.

Det gjør at det er mindre risiko for ubehagelige overraskelser med et Ice-abonnement om du skulle bruke opp datapakken, og glemme å bestille ny med en gang.

Men pass på hvis du skal reise til utlandet – da er ingen av de aller billigste abonnementene veldig gunstige. Vi anbefaler å skru av roaming hvis du har såpass billige abonnement, eller velge Kompletts abonnement som tilbyr EU-pakke.

Vi kårer Ice Mobil 1 GB til månedens beste abonnement i kategorien Lite data.

Se alle abonnementene i kategorien Lite data – og tilpass selv her »

Kategori: Middels data

Med en datapakke på 5 GB kan du strømme litt musikk og video hver dag, men skrur du opp kvaliteten vil gigabytene fly fort.

Kriterier: Denne kategorien er kanskje den som passer for «folk flest». En datapakke på 5 GB i måneden og en hastighet på 10 Mbit/s passer for deg som har middels stort dataforbruk. Vi stiller ikke krav om fri roaming i EU, men rimelig utenlandsbruk er et pluss.

Best i denne kategorien: I denne kategorien er det nærmest dødt løp mellom Hello 5 GB og Chili Fribruk Medium 5 GB, med en pris på 244 kroner hver.

Bruker du opp datapakken tar Chilimobil 1,49 kroner per megabyte, og maks 499 kroner i måneden. Hello tar samme megabyte-pris, men maksprisen stopper opp på 400 kroner i måneden.

På ett punkt er det imidlertid stor forskjell mellom de to abonnementene. Chili tar gjennomgående mye høyere priser for både ringing og databruk i utlandet. Databruk i EU er riktignok 0,49 kroner per megabyte for begge – men det er litt dyrere å ringe med Chilimobil (0,52 mot 0,49 kroner per minutt). På samtaler fra USA tar Chili 2,49 kroner i minuttet, mot 1,35 kroner for Hello. På databruk ligger også Chili en del over. Bruker du data i USA med et Chili-abonnement koster det deg 1,99 kroner per megabyte, mot 0,99 for Hello. Ferierer du i Thailand, må du belage deg på å betale hele 9,99 kroner per megabyte med Chili, og «bare» 4,99 kroner med Hello.

Lavere utenlandspriser og lavere maksimal månedspris gjør at vi kårer Hello 5 GB til månedens beste mobilabonnement i kategorien Middels data.

Trenger du fri dataroaming i EU, bør du velge Chili Fribruk Medium 5 GB med tilleggspakke til 54 kroner. Da er totalprisen 298 kroner – 101 kroner billigere enn Telenors abonnement med tilsvarende datamengde og fri EU-bruk (du får riktignok bare 10 Mbit/s nedlastingshastighet, mot 100 Mbit/s hos Telenor).

Se alle abonnementene i kategorien Middels data – og tilpass selv her »

Kategori: Mye data

Med 10 GB datapakke har du nok data til å kunne strømme ganske mye video og høre en del på musikk.

Kriterier: Surfer du mye på mobilen, og også trenger litt kjappere nedlastingshastighet, er dette abonnementet du skal velge. Minste datapakke er 10 GB og nedlastingshastigheten er minst 20 Mbit/s. Det bør være rimelig å bruke abonnementet i utlandet.

I denne kategorien stiller vi også krav om litt flere inkluderte ringeminutter og SMS-er enn i de to forrige kategoriene.

Best i denne kategorien: Her har det skjedd litt siden forrige måned. Komplett har byttet navn på sine mobilabonnement, senket prisen og gjort fri roaming i EU til et tilleggsvalg (80 kroner i måneden).

De har dessuten innført et veldig smart valg for deg som har liten bruk for fri roaming året rundt, nemlig muligheten til å betale 2 kroner og 70 øre per dag for fri roaming i EU. Veldig praktisk om du bare skal over grensa, på langhelg til London eller to uker til Spania.

Komplett slår dermed knockout på konkurrentene. De tar 299 kroner for 10 GB, mens de nærmeste konkurrentene, Telipol Fribruk 10 GB og OneCall Grunnpakka med datapakke på 10 GB, koster henholdsvis 375 og 399 kroner i måneden – ingen av dem med fri roaming inkludert.

Vær imidlertid obs på at Komplett tar seg godt betalt for overforbruk når du har brukt opp den inkluderte datamengden: 5 kroner per megabyte er stivt, men det stopper heldigvis på maks 399 kroner ekstra i måneden. Vær også oppmerksom på at Komplett ikke tilbyr ekstra datapakker – du må betale per megabyte for ekstra bruk.

Denne måneden er likevel valget i kategorien Mye data veldig enkelt. Vinneren er Komplett Maxiflex.

Komplett tilbyr faktisk også dobbelt så mye data til samme pris som konkurrentene tar for 10 GB.

PS: Om du klarer deg med 10 Mbit/sek karrer både Hello og Chili seg under Komplett på pris, med 294 kroner hver for 10 GB. Chili tilbyr også fri roaming i EU for 54 kroner ekstra. Hello har på sin side ikke noe slikt tilbud og tar betalt med 0,49 kr/MB i EU.

Se alle abonnementene i kategorien Mye data – og tilpass selv her »

Kategori: Superbruker

Vil du strømme mye video og musikk i høy kvalitet trenger du en stor datapakke.

Kriterier: Dette er kategorien for deg som er storforbruker av data, og som også trenger høye hastigheter – for eksempel fordi du ofte surfer på nettet på PC-en via mobiltelefonen.

Minimumskravet er 30 GB data og 40 Mbit/s nedlastingshastighet. Fri dataroaming i EU og rimelige priser i utlandet for øvrig er et krav.

Best i denne kategorien: Har du såpass høye krav til størrelsen på datapakken, er det ikke mange abonnementene å velge mellom. I praksis er det kun to abonnementer: Telenor Frihet 40 GB og Telia Smart Total. Begge abonnementene koster 699 kroner og inkluderer 40 GB med data og fri bruk i EU.

Abonnementene virker nesten helt identiske – men Telia oppgir «fri fart» – som betyr hele 450 Mbit/s, mot 100 Mbit/s for Telenor. I praksis har antagelig dette neppe særlig mye å si – veldig mange steder får du ikke over 100 Mbit/s uansett. Men skal du bruke mobilen som trådløs sone for eksempel til flere tilkoblede PC-er, kan det være greit å ha mye å gå på. Telenor tilbyr også «Fri fart» på alle sine abonnementer ut året.

I vår store test av mobildekning i mai hadde Telia noe bedre 4G-dekning utenfor byene, og det sammen med støtte for høyere hastigheter (i alle fall etter at kampanjen går ut ved nyttår) gjør at vi kårer Telia Smart Total til månedens beste mobilabonnement i kategorien Superbruker.

Trenger du enda mer enn 40 GB datapakke, er det kun ett abonnement å velge: Telenor Frihet 60 GB til 799 kroner i måneden. Hvis ikke må du kjøpe ekstra datapakke til Telia-abonnementet, og det blir dyrere.

Se alle abonnementene i Superbruker-kategorien – og tilpass selv her »

Har du fått med deg vår store test av mobildekning?
Vi har kjørt 5000 kilometer for å finne ut hvilken operatør som er best der du bor »

Les også
Get blir mobiloperatør
Les også
– Dette er jo en verdensnyhet!
Les også
I Sverige lover selskapet 20 prosent rimeligere priser enn konkurrentene – nå kommer de kanskje til Norge
Les også
Telenor.no tvinger iPhone-kunder til å velge Swap-avtalen
Les også
Hvor gode er egentlig Kompletts nye mobilabonnementer?
Les også
Så mye mer må du betale for datapakken du hadde før
Les også
Telenor gjør det «gratis» å surfe på mobilen i hele EU og EØS
annonse

Les også