Tek.no

Nyhet

EU-kommisjonen har bestemt seg: Du skal kunne roame så lenge du bare vil

Dropper omstridt 90-dagers-grense.

Shutterstock/Niklas Plikk, Tek.no
22 Sept 2016 11:52

EU-kommisjonens krav om fri roaming innenfor EU-landenes grenser har vært svært populært blant mobilbrukere, tross at det egentlig ikke trer i kraft før til neste år.

Forkastet det forrige forslaget

Forslaget var opprinnelig å begrense den frie gjestingen til 90 dager per år, med enkeltperioder på maksimalt 30 dager, men det skapte så mye støy at det ble trukket. Nå lanseres et nytt forslag.

I det nye forslaget skal det ikke gjelde noen begrensning på gjesting, såfremt du bruker et simkort fra et land du bor i eller har «stabile bindinger» til.

Det gjelder for eksempel hvis du bor i ett land og jobber i et annet, er utvekslingsstudent eller er utflytter fra et EU-land til et annet og ofte besøker hjemlandet.

En svenske som bor i Sverige og jobber i Danmark vil dermed kunne velge å bruke enten svensk eller dansk abonnement.

– Vi må unngå misbruk, men vi ønsker ikke å begrense mengden trafikk eller antall dager, sier kommissær Günther Oettinger i en uttalelse.

Kravet: Det må være «fair use»

Det som derimot fortsatt ikke er lov, er å dra på ferie til et land med veldig lave mobiltelefonipriser, kjøpe et simkort og bruke det hjemme.

Prisene på mobiltelefoni i Irland er for eksempel seks og en halv gang høyere enn i Latvia, så mange europeere kunne potensielt spart en god slump penger på å skaffe seg et latvisk simkort.

Det latviske mobilselskapet ville som følge av dette måttet betale høyere ringepriser enn de selv hadde tatt betalt fra sluttbrukeren, og til slutt gått konkurs, påpeker Oettinger.

Tilbyr allerede fri roaming

De to store mobiloperatørene her til lands, Telia og Telenor, har allerede tatt EUs gjestingsregime på forskudd, og lar kundene gjeste kostnadsfritt i EU innenfor de kvotene som ligger i kundens abonnement. Telia har i dag en begrensning på 45 dager for fri gjesting i EU.

Komplett.no har på sin side lansert en løsning hvor du betaler 2,70 kroner per dag du oppholder deg i EU.

EU-kommisjonen legger til grunn at de nye reglene også skal gjelde i EØS-land som Norge og Island. Planen er at lovendringene skal tre i kraft 15. juni neste år.

Les også
– Dette er jo en verdensnyhet!
annonse

Les også