Tek.no

Nyhet

EVGAs GTX 10-serie har store varmeproblemer

Se hva du bør gjøre for å hindre at EVGA-kortet ditt tar kvelden.

Crazy6a3er (Reddit), gamersnexus.net

Da Nvidias GTX 10-serie ble lansert på forsommeren var det med stor brask og bram. I våre tester berømmet vi kortene for revolusjonerende ytelse, lite støy, pene temperaturer og svært god energieffektivitet.

Nå viser det seg at tredjepartskort fra EVGA, som vi ikke har testet, likevel sliter med overoppheting. Enkelte kort skal faktisk ha blitt så varme at de har sluttet å fungere eller i verste fall tatt fyr.

Her har temperaturen blitt så høy at deler av kortet har tatt fyr og smeltet.
Crazy6a3er (Reddit)

Noe utbredt problem for menigmann er det neppe. Overopphetingen skjer først og fremst under ekstreme situasjoner der kortene testes, eller kanskje mer korrekt, pines, i det syntetiske programmet Furmark. Likevel har også «vanlige» brukere rapportert om høye temperaturer og røyk fra kortene sine.

Overopphetingen skal i hovedsak skyldes for dårlig varmespredning, der varmen fra grafikkbrikken konsentreres rundt kritiske kretser på kretskortet heller enn å fordeles jevnt utover kretskortet via kjølefinner.

EVGA tilbyr nå alle kunder med et berørt kort (se tabell under for modeller) tre ulike måter å hindre at deres kort risikerer overoppheting.

Slik unngår du overoppheting

1) Anbefalt av EVGA: Oppgrader fastvaren
Last ned og oppdater GTX 10-serie EVGA-kortet ditt med EVGAs nye fastvare. Denne øker viftehastigheten når temperaturen stiger, der den forrige versjonen lot temperaturen klatre farlig høyt uten å øke turtallet på viftene.
Dette er den den enkleste fiksen, og den EVGA selv mener tar hånd om problemet på best måte.

Temperatur før og etter fastvareoppgradering.
Gamersnexus.net

I tester utført av GamerNexus får vi se at kjernetemperaturen på et EVGA GTX 1080 FTW-kort når så høyt som 109 celsius under syntetiske stresstester uten oppdatert fastvare. Ved å oppdatere fastvaren synker stresstemperaturen for kjernen til 95 celsius. Samme test viser at den økte viftehastigheten fører til at støynivået under svært høy – syntetisk – last går fra 38,6 desibel til 47,1 desibel. Kortet blir altså potensielt mer støyende ved svært høy belastning.

2) Få tilsendt termiske kjøleplater (Kan kombineres med alternativ 1)
Om du ønsker enda høyere sikkerhet, og enda lavere temperaturer enn fastvareoppgraderingen alene gir deg, tilbyr EVGA seg også å sende to kjøleplater (Thermal Pads) til alle berørte kunder. Disse må deretter monteres på kortet ditt. Dette steget krever at du tar fra hverandre grafikkortet for montering, og selv om du ikke bryter garantien er dette en løsning som er forbeholdt de fingernemme. Du trenger også ny kjølepasta som må legges på grafikkbrikken etter at kortet er åpnet, så her kan du få en ekstrakostnad om du ikke har kjølepasta liggende allerede.

Temperatur med ny fastvare og kjøleplater påmontert.
Gamersnexus.net

Tilbake til testene fra GamerNexus vises det at kjernetemperaturen for nevnte EVGA GTX 1080 FTW synker videre, fra 95 celsius til 81 celsius etter å i tillegg ha montert på de to kjøleplatene EVGA tilbyr seg å sende ut til berørte kunder.

3) Få et helt nytt kort fra EVGA
Om du ikke stoler på at fasvareoppdateringen holder temperaturen nede, og heller ikke ønsker å åpne grafikkortet ditt for montering av ekstra kjøleplater, kan du sende kortet ditt til EVGA for gratis utskifting til en ny og utbedret modell.

Les mer om overopphetingsproblemene, last ned ny fastvareoppgradering, få tilsendt termiske kjøleplater eller søk om utskifting av hele grafikkortet ditt fra EVGAs hjelpeside.

OBS: Ifølge EVGA skal ingen kort som er kjøpt etter 1. november i år være berørt av overopphetingsproblemene ettersom disse har både ny fastvare og termiske kjøleplater påmontert. Vi anbefaler deg likevel å sjekke kortet ditt mot tabellen ovenfor og avvente med kjøp, ettersom det er vanskelig å verifisere eller garantere at alle butikker har skiftet ut sin lagerbeholdning av EVGA-kort før 1. november.

Vi har testet GTX 10-seriekort fra både MSI og Asus:
Se alle grafikkorttestene våre her »

(Kilder: Videocardz, EVGA, GamerNexus)

annonse

Les også