Til hovedinnhold

Ønsker å forby 3D-printing av våpen

Flere er kritiske etter vellykket testing av 3D-printet magasin.

DXLiberty / YouTube

Gruppen Defense Distributed er kontroversiell. Tidligere fikk våpensmeden Cody Wilson 3D-printeren sin beslaglagt etter at det ble kjent at han ville lage en open source-pistol – med planene fritt tilgjengelig for allmennheten.

3D-printing innebærer at du lager eller skaffer deg en modell av en gjenstand på datamaskinen, før denne blir skrevet ut lagvis i plast eller andre materialer med en dedikert printer.

Målet til Defense Distributed er å lage funksjonelle våpen med 3D-printere, og gjøre «oppskriftene» tilgjengelig for alle på Internett. I fjor testet også gruppen hvor lenge et 3D-printet gevær varte, og nå har de tydeligvis gjort framskritt.

Takler påkjenningene

NRK skriver at Defense Distributed har gjennomført vellykkede tester av et 3D-printet magasin til automatgevær. Magasinet har fått navnet «Cuomo», og er det første som har stått imot den store påkjenningen fra våpenet.

I flere tester har magasinet taklet å bli skutt med opptil 342 ganger – uten problemer. Tidligere tester og prototyper har vært for svake, mens det nåværende magasinet klarer oppgaven.

Forbud mot våpenprinting

Et funksjonelt og robust magasin er ett steg nærmere visjonen til Defense Distributed, som altså er å gjøre våpenplaner fritt tilgjengelig for alle. Dette har imidlertid fått flere kritiske røster på banen.

Noen mener at Cody Wilson og Defense Distributed oppmuntrer til økt bruk av våpen, og er redd for at 3D-printing av våpen kan true staten. Den amerikanske kongressmannen Steve Israel fra Det demokratiske partiet ønsker for eksempel å innføre en lov som forbyr 3D-printede våpen.

Når det gjelder norske forhold, har NRK vært i kontakt med Politidirektoratet. De viser til våpenloven, som definerer hvilke våpendeler som er registreringspliktige i Norge. I tillegg må man ha polititillatelse til å produsere våpen, og dette gjelder også 3D-printing.

Se videoen av den vellykkede testen med det 3D-printede magasinet på YouTube:

Hva mener du om 3D-printing av våpen? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

(Kilde: NRK)

Lik oss på Facebook du også.

annonse