Nyhet

– Ingen tvil om helseplager av stråling

Det mener helsetopper ved Stortinget, som mener kritikken mot Gro er urimelig.

I går skrev vi om hvordan forskere mener Gro Harlem Brundtlands uttalelser om mobilstråling har gjort nordmenn reddere for stråling.

Nå går to av helsetoppene på Stortinget, Bent Høie (H) og Laila Dåvøy (KrF) i forsvar for Brundtland.

– Hvorvidt mobilstråling er helsefarlig har jeg ingen formening om. Men at folk får helseplager av strålingen er det ingen tvil om, sier Bent Høie, ledet av stortingets helse- og omsorgskomite til Stavanger Aftenblad.

– Jeg tror på mennesker som sier de er allergiske mot mobilstråling, sier komitémedlem Laila Dåvøy til avisen.

Ikke vært mulig å dokumentere el-overfølsomhet

Uttalelsene til de to profilerte politikerne strider mot det som er etablert forskning. Både Statens Strålevern og Verdens Helseorganisasjon sier at el-overfølsomhet ikke er dokumentert som fenomen.

Forskere anslår at et sted mellom 1,5 og 10 prosent av Norges befolkning mener de reagerer på elektromagnetisk stråling. Forekomsten av slike problemer i Norge, og i Norden forøvrig skal være betydelig høyere enn i resten av verden.

Forskeren Michael Repacholi kom i en dokumentar nylig med sterke uttalelser mot Brundtland, og mener hennes påstander om el-overfølsomhet har bidratt til å skape unødvendig frykt. Det er ikke Høie enig i.

– Dette er en urimelig kritikk av Gro. Hun ga uttrykk for at hun er el-overfølsom og det kan ikke være kritikkverdig. Jeg mener det ikke er tvil om at det finnes folk som er el-overfølsomme, på samme måte som enkelte er allergiske mot peanøtter og appelsiner. Men ut fra det kan vi ikke konkludere at stråling, peanøtter og appelsiner er farlig for alle, sier Høie.

Regjeringen vil snart legge frem en rapport om hvorvidt mobilstråling utgjør en helserisiko eller ikke.

Les også: – Gro har gjort nordmenn reddere for stråling og Mobilen koker ikke hjernen din

(Kilde: Stavanger Aftenblad)

Les også
Disse mobilene stråler mest
Les også
– Det er ikke mobilstrålingen som gjør deg varm på øret
annonse