Tek.no

Nyhet

Her er verdens første 144 Hz 4K-skjerm

Asus har vist frem den kommende høvdingen i sin ROG-serie.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Tek.no/ Taipei: For et par år siden begynte, til manges store glede, de kjappe 1440p-monitorene å dukke opp. Disse ga et langt skarpere bilde enn Full HD-skjermene vi i mange år virket å ha grodd fast med, og spill fikk selvsagt en helt annen flyt over seg i 120- eller 144 Hz enn 60 Hz.

En drøm for FPS-spilleren

Seneste nytt fra årets Computex-masse i Taiwan er imidlertid av et slikt kaliber at det kan sende frysninger nedover ryggraden, og sjokkbølger inn på bankkontoen, hos skjermentusiastene. Her ble nemlig den aller første 4K-skjermen med 144 Hz IPS-panel vist frem.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Kanskje ikke veldig overraskende er det Asus som står bak den foreløpig navnløse og lynraske 27 tommer store 4K-skjermen. Ettersom den vil inngå i selskapets ROG-serie skal den tilby samme design og ergonomiske egenskaper som PG279Q, som vi testet i fjor, og i tillegg støtte Nvidias G-Sync-teknologi.

Krever nytt grafikkort

Den nye ROG-skjermen er foreløpig på prototypstadiet og vi vil neppe få se skjermen til test i år. Det som imidlertid er «snickers og twist» er at du blir nødt til å gjøre visse oppgraderinger av grafikkortet ditt for å få fullt utbytte av den spektakulære skjermen når den kommer. Kun Nvidias nye GeForce GTX 1000-serie, og AMDs nye Radeon RX-serie, har nemlig støtte for den nødvendige DisplayPort 1.3-standarden.

DisplayPort 1.3 er den eneste tilkoblingstypen som støtter overføring av høyoppløst 4K-bilde i 120 Hz, og for å nå opp til hele 144 Hz tar Asus i bruk to DisplayPort 1.3-kabler.

Så, da er det bare å begynne å spare, både til skjermen og de to GTX 1080-ene du sannsynligvis vil trenge for å få god nok flyt i 4K-oppløsning til å forsvare kjøpet av en 144 Hz-skjerm.

Taiwanske AU Optronics står bak produksjonene av selve panelet, og ettersom også Acer benytter paneler fra dette selskapet er det nok bare et tidsspørsmål før en lignende prototype dukker opp i deres Predator-serie.

Om du ikke vil vente:
Les tester av raske og høyoppløste skjermer i vår testhub »

Les også
Her er Asus' ville skjerm med 4K 144Hz-panel
Les også
Tre lynraske spillskjermer fra Acer
Les også
Acer lanserer lynrask spillskjerm som kan «overklokkes»
Les også
Asus ROG PG27AQ: Denne spillskjermen koster 9000 kroner, men det er den verdt.
Les også
Trodde du 144Hz-skjermer var raske? Denne øker med 100...
Les også
Her holder han AMDs nye stjerne
Les også
Nvidia GeForce GTX 1080 «Founders Edition»: Heis flagget for 60 FPS i 4K!
Les også
Asus Rog Swift PG279Q: Asus Rog Swift PG279Q koster flesk – men er vel verdt pengene
Les også
Vi lar de drøyeste skjermkortene våre kjempe om 4K-tronen
annonse