Tek.no

Nyhet

Nå snur Telenor opp ned på SMS

Du har kanskje den nye tjenesten uten å vite om det allerede.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
22 Juni 2017 12:01

Tekstmeldinger er fortsatt et nyttig verktøy, selv om chatteklienter har tatt over en del av dag-til-dag-praten for mange. Volumet av disse meldingene øker fortsatt, og nå har det skjedd noe helt nytt med tjenesten. I hvert fall hvis du har Telenor. Den norske operatørgiganten er nemlig blant de første til å endre meldingstjenesten sin kraftig.

Oppdatert: Den nye tjenesten virker også for operatørene som bruker Telenors mobilnett.

Navnet på tjenesten er egentlig RCS, men det du kommer til å se på reklameplakatene er SMS+, som Telenor har kalt det. Det innebærer at du kan sende langt mer i en melding enn du kunne før.

Grunnen til at Telenor satser: Disse stolpene viser at SMS-volumet fortsatt øker, og selv om mye av det er automatiske meldinger, så som innsjekkingsmeldinger fra flyselskap, er det også økning i vanlige meldinger mellom brukerne i nettet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det du i dag bruker ulike chattetjenester som Facebook Messenger, WhatsApp og til dels Snapchat til - det kan du i stor grad gjøre med den nye meldingsløsningen. Også Apples iMessage ligner veldig på tjenesten Telenor lanserer i samarbeid med Google og 58 andre operatører verden rundt.

Det betyr at du kan sende bilder, kartreferanser og lenker i meldingene dine. Du kan rett og slett chatte på måten du har blitt vant til i litt mer uformelle applikasjoner.

Appen du trenger for å bruke den nye tjenesten finner du hos Google Play »

Ulempen er at du må ha en Android-telefon. iPhone og iOS er ikke med på løpet. Foreløpig. Hvis du har en Android-telefon med støtte for to SIM-kort må du også vente litt, men disse aktiveres i løpet av august.

Her er de nye funksjonene:

  • Bildevedlegg på inntil 100 MB
  • Del kart og posisjoner
  • Gruppemeldinger
  • Globalt - virker i utland og innland
  • Virker også om du bare har Wi-Fi

Dermed kan det se ut til at både Telenor og Google i samarbeid med en rekke andre operatører ønsker å ta tilbake en del av det meldingsvolumet som har spredt seg på en drøss andre plattformer.

Apple har som kjent sin egen alternative SMS-løsning, kjent som iMessage. Den er ikke med, men ifølge Telenors kvinner og menn på Fornebu er Apple positive til initiativet, og det ble gitt et sterkt inntrykk av at heller ikke iPhone-produsenten er så veldig langt unna å bli med.

Du kan laste ned appen direkte hos Google Play, eller du kan lese Telenors presentasjon av løsningen på deres kundeservicesider.

Nyere Android-telefoner er alt i gang

Har du en Xperia XZ Premium fra Sony ligger appen der fra før. Resten av Android-brukerne må laste ned en app manuelt, eller vente på en oppdatering som inkluderer den nye Messages-appen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Foreløpig er det du som har en Android-telefon av nyere dato som får glede av dette. Har du en kliss ny telefon, og i særdeleshet en fra Sony, vil du umiddelbart få eller ha tilgang på tjenesten. Sonys toppmodell XZ Premium har den forhåndsinstallert, mens andre modeller skal få den snart.

Samsungs modeller blir oppgradert i løpet av året, og det blir Huaweis også. Når dette skjer, trenger du ikke å tenke på å laste ned noe nytt.

Men hvis du er litt utålmodig og synes SMS er støvete nok som det er, kan du allerede nå laste ned Messages-klienten fra Google Play for å bli med på moroa.

Tjenesten fungerer forresten akkurat slik som iMessage gjør, ved at telefonen selv finner ut om mottakeren støtter løsningen. Hvis du for eksempel vil sende en av disse nye tekstmeldingene til en mottaker som har iPhone eller Android-telefon uten riktig app, vil meldingen automatisk bli nedgradert til MMS eller SMS. Du trenger altså ikke tenke på flere tekniske ting enn å ta ned selve appen om du ikke har den fra før.

Les testen av Sony Xperia XZ Premium »

Nå må du betale for å sende og motta

I den kommende Tale+-tjenesten kan man gjøre mange av de samme tingene, så som å sende et bilde ved starten av samtalen, og veksle sømløst mellom video og vanlig tale.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En liten ulempe som bør nevnes her er datatrafikken. Siden du nå kan sende og motta svært store vedlegg, trekkes trafikken fra datakvoten du har. Dette er altså ikke inkludert trafikk i selve meldingsvolumet abonnementet ditt inneholder - for de fleste er jo den gamle løsningen «gratis» i abonnementet.

Det skal også være slik at innhold i disse meldingene lastes ned uavhengig av hverandre. Så hvis selve meldingsinnholdet haster, trenger du ikke å vente på nedlasting av et digert bilde før du får opp teksten. Er du på en skikkelig dårlig linje kan du også skru ned størrelsen på meldingene du vil motta. Det gjøres imidlertid for alle meldinger, slik at du eventuelt må skru datagrensen opp igjen senere.

Men dette trenger ikke å være så fryktelig farlig - for det er i grunnen bare de store vedleggene som virkelig krever datamengder. Ren tekst koster i praksis nær ingenting å sende, og du kan antakeligvis slite deg gjennom både berøringsskjerm og telefon før du har klart å sende tekst og gruppemeldinger for mer enn 100 megabyte av kvoten din.

Du blir uansett spurt om du vil laste ned store vedlegg fra andre, og er du på Wi-Fi koster ikke trafikken noe som helst.

Gammel plan, ny teknologi

I motsetning til mange nyere operatørløsninger er SMS+ eller RCS globalt og fungerer på tvers av en rekke operatører. Google står sentralt i driften av selve tjenesten.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Denne typen såkalt rik kommunikasjon (RCS står for Rich Communication Suite) er forresten slett ikke ny. Det ble snakket om løsningene allerede i 2008. Men selve spesifikasjonen for det som nå utgjør RCS eller SMS+ ble klar i fjor, og rulles altså ut nå. Dermed har det gått rimelig raskt når man først ble enige. Standarden får dessuten en oppdatering i løpet av året.

Foreløpig er tjenesten i en prøvefase, kjent som beta-testing. Det er altså ikke 100 prosent sikkert at alt virker som planlagt hele tiden. Men ettersom Telenor har følt seg trygge nok til å aktivere tjenesten allerede i natt, er nok det meste på stell. Slik så det i hvert fall ut da operatøren demonstrerte løsningen i dag.

Les også fra 2008: Mobil-chatting blir enklere »

Også vanlige samtaler blir oppgradert

RCS inneholder dessuten mer enn bare meldinger. Neste tjeneste ut er Tale+, der en tilsvarende mengde oppgraderinger kommer oppå den vanlige taletrafikken.

Det betyr sømløs bytting mellom vanlig lydsamtale og videosamtaler. Du kan angi hvor viktig samtalen er når du ringer, og hvis du vet at mottakeren kun har møtt deg én gang og kanskje ikke husker navnet ditt, kan du sende et bilde i samme slengen som du ringer ut. Samarbeid om tegning av bilder eller markeringer på kart ble også vist frem.

Det er allerede mer enn 30 operatører aktive på RCS eller SMS+, og i løpet av året skal de potensielle mottakerne for slike meldinger være oppe i 220 millioner. Til sammen har de 58 samarbeidende operatørene 4,7 milliarder kunder i nettene sine. Dermed tyder mye på at dette blir en vesentlig mer universell tjeneste enn de fleste andre operatørene har rullet ut de siste årene.

Apples meldingstjeneste iMessage tok sine første spede skritt i 2012. Slik så det ut for tre år siden »

Les også
Slik vil Google erstatte SMS med «Chat»
Les også
Nå får du mange nye slike å leke deg med
annonse

Les også