Tek.no

Nyhet

Dette kan bli den første telefonen med 10 GB RAM

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
27 Sept 2018 17:00

10 GB RAM i en mobiltelefon ser ut til å bli en realitet rimelig snart, skal vi tro det kinesiske sertifiseringsorganet TENAA.

De har nemlig lagt ut en oppføring for en ny versjon av Oppo Find X med 10 GB RAM og 256 GB lagring, som i tilfelle vil være den første mobiltelefonen med tosifret antall gigabyte hurtigminne.

Til sammenlikning har dagens Find X 8 GB RAM, Samsung Galaxy Note 9 har 6 eller 8 GB og nyeste generasjon iPhone bare 4 (Xs og Xs Max) eller 3 GB (Xr).

Apples telefoner har klart seg med betraktelig mindre RAM i alle år, og det er altså også tilfelle med årets utgave.

– Kun fremtidssikring

Oppo Find X har heldekkende skjerm foran, og en motorisert sensor- og kameraenhet som kommer opp fra skjermen ved behov.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vår egen mobiltester Finn Jarle Kvalheim sier at å øke RAM-mengden fra 8 GB til 10 kun dreier seg om fremtidssikring, og at det er litt som å kjøpe en PC med 16 GB RAM og lure på om du egentlig hadde merket noen forskjell om det var 20 GB i stedet.

– Fra 4 til 8 GB kan du merke forskjell. Hvis du kjører mange samtidige apper, og bruker funksjoner i telefonen som krever mye RAM, vil du risikere å gå tom. Da må telefonen begynne å rydde plass i minnet, og ting går tregt. Som regel håndterer Android-telefoner dette automatisk, uten at du merker det. Men spill og apper vokser med bedre maskinvare under skjermen, og da blir behovet for RAM også økende.

– En mobil med 10 GB RAM er nok mer fremtidssikker enn en med 8 GB, men i dag er 8 GB nok for de aller fleste. iPhone har klart seg med mindre helt siden dag én, og det handler om optimalisering og hvordan de håndterer bakgrunnsaktivitet. Tidligere satte Apple alle apper som ikke vises på skjermen på pause, men nå er det litt mer som får foregå i bakgrunnen, sier Kvalheim.

Flere om beinet?

Oppo kan imidlertid få konkurranse fra en annen kinesisk produsent, nemlig Vivo. Deres kommende X23 skal ifølge ryktene også få 10 gigabyte RAM, så det blir i tilfelle et spørsmål om hvem som kommer først til markedet. Asus skal også ha hatt planer om 10 GB RAM i sin ROG Phone, men droppet det, angivelig fordi de ikke fant fysisk plass til modulene.

Resten av spesifikasjonene på Find X vil forbli de samme, ifølge Gizmochina, som var de første som meldte om nyheten. Det betyr en Snapdragon 845-brikke, 6,42-tommers AMOLED-skjerm med 2340 x 1080-oppløsning.

Motorisert leppe

Det mest spesielle med Find X er sannsynligvis den skjermleppeløse fronten. Sensorer og kameraer er nemlig gjemt i en motorisert enhet som skyves ut på toppen av telefonen ved behov.

Da vi testet den, konkluderte vi med at Find X var nyskapende og lekker, men at Oppo hadde hoppet bukk over noen funksjoner vi forventer å finne i dagens toppmodeller.

annonse

Les også

Loading
annonse

Dagens beste tilbud

I samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no
Loading