Nyhet

– De hadde bestemt seg på forhånd

Huawei raser mot rapporten som kan stenge kinaprodusentene ute fra USA.

Sikkerhetskomitéen i Representantenes hus i Washington kom nylig med en rapport som advarer mot å slippe til kinesiske mobilprodusenter som Huawei og ZTE på det amerikanske markedet. Dette fordi de mistenker at selskapene kan være i stand til å spionere på amerikanske myndigheter eller det amerikanske folk.

Nå svarer Huawei på en oppsiktsvekkende sikkerhetsrapporten i en pressemelding.

– Forhåndsbestemt

Det politiske klimaet mellom USA og Kina er kanskje anspent etter at verdens maktbalanse har begynt å forandre seg. Huawei antyder i pressemeldingen at rapportens utfall er politisk motivert, ikke basert på fakta eller de funnene komitéen har gjort de siste elleve månedene. Mobilprodusenten hevder at de har spilt med åpne kort og bidratt med alt komitéen ba om.

"Til tross for vår innsats virker komitéen å ha vært forpliktet til et forhåndsbestemt utfall", heter det i pressemeldingen.

Huawei viser blant annet til at Huawei er et Fortune 500-selskap som eies av de ansatte, at de har hatt høy anseelse de siste 25 årene, at de samarbeider med over 500 mobiloperatører i 140 land, og ikke minst at de har levert produkter til nærmere 3 milliarder mennesker. Videre har anerkjente KPMG fått ansvaret for å føre revisjon av Huaweis finanser. Nå håper de at komitéens konklusjon ikke får konsekvenser for deres satsning i USA.

"At USA har blitt verdens største økonomiske enhet på så kort tid, skyldes i stor grad den åpne politikken den har implementert i løpet av de siste 200 årene. Vi tror USA vil fortsette i samme ånd. Huawei er ikke forskjellig fra start-ups i Silicon Valley, og vår vekst og utvikling bygger veldig på vår entrepenørånd, engasjement og hardt arbeid blant våre ansatte, samt vårt urokkelige engasjement for nyskapning.", skriver Huawei i meldingen

Kan få store konsekvenser i USA

Amerikanske myndigheter har foreløpig ikke gjort noen grep for å sperre Huawei og ZTE ute fra sitt marked, men rapporten fra sikkerhetskomitéen er alvorlig for de kinesiske produsentene.

I Norge har ikke mulig spionasje fra utenlandske aktører i telekombransjen vært diskutert i nevneverdig grad. Både Telenor og NetCom står på kundelisten til Huawei, og produsenten har også flere smartmobiler i salg på det norske markedet som ofte får stempelet "mye for pengene".

Les også: - Huawei og ZTE må forbys!

(Kilde: pressemelding)

Les også
- Huawei og ZTE må forbys!
Les også
Så enkelt kan mobilen brukes til spionasje
Les også
Huawei Ascend P1: Tynn, rask og rimelig Android-telefon
annonse