Til hovedinnhold

Hils på den fantastiske robothånda

Familiefar får hjelp av kunstig hånd til å kakke egg og andre gjøremål.

Vi gråt alle da stakkars Luke Skywalker fikk hånda kappet av da Darth Vader bestemte seg for at nok var nok i duellen i The Empire Strikes Back. Senere fikk Luke et plaster på såret, eller rettere sagt en bionisk hånd som han kunne fortsette å svinge lyssabelen med.

Det har vært mange eksempler på feiende flotte håndproteser de siste årene, og det er stadig nye framskritt i teknologien. Selskapet Bebionic har nå sluppet en video på YouTube (se nederst i saken), hvor den 53-årige familiefaren Nigel Ackland stolt kan vise fram robothånda Bebionic3.

Styres av musklene

Bebionic3 er en såkalt myoelektrisk håndprotese med elementer av karbonfiber, aluminium og legerte knoker. Den realistiske hånda kan utføre mange vanlige gjøremål, som å peke, vinke, skrive på tastatur, holde en datamus og så videre.

Dette er mulig takket være elektriske impulser fra musker på oversiden og undersiden av armen som hånda er festet til. Via litt øvelse kan Bebionic3 også brukes til å kakke egg og åpne ølflasker!

Bedre livskvalitet

Hvis det robotaktige og mekaniske utseendet kaster deg langt ned i Uncanny valley, fortvil ikke: Bebionic tilbyr nemlig også en hudfarget hanske man kan tre over hånda, slik at den fremstår mer menneskelig. Hånda har totalt 14 ulike posisjoner og grep.

Det er liten tvil om at en slik mekanisk protese bidrar til å gi folk som mangler en hånd et bedre liv. Nigel kan nå kle på seg og fungere normalt for første gang på seks år, siden han mistet hånda i en ulykke.

Se Nigel vise fram de ulike egenskapene ved Bebionic3, som å holde musehåndsgrep, kakke egg og drikke øl:

(Kilde: Dvice)

annonse