Nyhet


 Vi er ettertraktet på arbeidsmarkedet

Bedriftene sikrer seg studentene på driftlinjen før de har
fullført eksamen.

Mats Ole Rødahl tok sin endelige eksamen ved driftslinja ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) for halvannet år siden. Allerede før han var ferdig var han sikret jobb i Evry, Norge største IT-konsulentselskap, der han nå jobber som SharePoint-konsulent. Han begynte på driftsstudiet ved HiST direkte etter videregående, og nå som 23-åring føler han seg allerede rimelig varm i trøya. Han er blitt prosjektleder i mindre prosjekter og føler han har fått en del ansvar.

Studentene opplevde stor interesse fra næringslivet, spesielt fra Oslo-bedrifter der behovet er størst, men også fra Trondheim.

– Mange var allerede sikret jobb lenge før skolen var slutt og alle var i jobb da ferien var over. Vi var overkant av 20 som gikk ut det året. Alle har jobb i dag, og alle fikk jobb rett etter eller før de var ferdige. De store konsulentselskapene og driftsorganisasjonene går nærmest og plukker studenter under studiet.

Mats Ole Rødahl var sikret jobb allerede før eksamen.

Han forteller at det er størst trøkk fra arbeidsgivere i Oslo, og at de som først kommer i jobb ender der. Det har gjort at trønderne også er blitt mer frampå for ikke å miste folk til Oslo.

Fokus på teamwork

Mats Ole mener undervisningen er spesielt godt tillempet forholdene i næringslivet:

– Studiet ved HiST var praktisk rettet og vi arbeidet med problemløsning på samme måte som man gjør i arbeidslivet. Selv om overgangen til jobben var litt uvant, føltes det nesten som om jeg gjorde det samme som vi drev med på skolen, men fikk betalt for det.

Skolen begynte med tverrfaglige prosjekter som involverte flere fag, og gruppearbeid sto sentralt:

– Det er lite individuell jobbing, vi jobbet mest i team. Slik fungerer det i den virkelige verden også, legger han til.

– Andre semester er lagt opp teoretisk, mens de to siste årene er veldig praktisk rettet. Imidlertid er teorien i starten også rettet mot det praktiske.

Etter at Mats Ole ble ferdig er det kommet planer om å endre opplegget, slik at det praktiske skal begynne tidligere i studiet, samtidig som det teoretiske spres mer utover gjennom alle tre årene.

Trenger matteforståelse

Etter at vi skrev om HiST her på hardware.no var det flere i forumet som klagde over matematikkravene. De mente at det ikke burde være nødvendig med generell studiekompetanse når man skal drive med drift. Hvordan er dine erfaringer etter å ha kjørt løpet?

– Studiet et teknisk, og tekniske fag er definert som realfag. Det har med måten studiet er lagt opp på, og mattekravet er satt av departementet, sier Mats Ole. Han fortsetter:

– Man kan kanskje si kravene slår ut negativt ved at det ekskluderer folk som ikke har tatt matematikk, men de som vil jobbe med dette er oppegående mennesker. Jeg tror rådgivere på videregående og ungdomsskoler kunne være flinkere til å lodde folks interesser og tidligere si fra hvilke fag de burde legge vekt på for å komme inn der de vil. Matten vi trenger for å komme inn er heller ikke spesielt krevende, og de som interesserer seg for IT og programmerer litt, vil kunne klare det greit.

– Jeg har hatt bruk for matten selv om den ikke brukes direkte i studiet. Den har hjulpet meg både til grunnleggende forståelse i studiet og i jobben som konsulent i ettertid. Den er også viktig for logisk tenking og gir grunnlag for forståelsen av det jeg driver med.

Mats Ole forteller at selv om den scriptingen og programmeringen han utfører selv på jobben ligger på et lavt nivå, er det viktig for ham at han har en bredere forståelse. Da er det lettere å vurdere når han trenger å ha med en utvikler i arbeidet, og det blir også lettere å samarbeide med utvikleren i prosjektene.

Les også
Digitale penger blir en fullverdig bank
Les også
– Alle fikk jobb før sommerferien var over
Les også
– Alle driftere som besto eksamen ble ansatt
Les også
– Et voldsomt sug etter studentene
annonse