Nyhet

Datalagringsdirektivet kan bli utsatt til 2015

Bransjen frykter usikre løsninger og økte kostnader.

Da det mye omtalte og omdiskuterte datalagringsdirektivet (DLD) ble vedtatt i april 2011, har mye vært skrevet og ment om hele bøtteballetten. En fast gjenganger har vært at DLD utsettes og utsettes – sist til 1. januar 2013.

Og nå melder Aftenposten om at bransjeforeningen IKT Norge ønsker å utsette implementeringen til 2015, sånn for å være helt sikre på at ting går riktig for seg.

– Det er en lang prosess og mange beslutninger som skal tas, sier Torgeir Waterhouse, foreningens direktør for Internett og nye medier til Aftenposten.

IKT Norge peker blant annet på at det ikke finnes noen bransjestandard for hvordan ting skal gjøres, hvordan tilbud fra forskjellige leverandører skal vurderes, tilpasses og til slutt testes og kvalitetssikres.

– Om det innføres før dette er klart, risikerer vi blant annet at det kommer sikkerhetsløsninger som ikke er tilstrekkelig testet, fortsetter Waterhouse.

Les også: Island har stoppet datalagringsdirektivet

Splittede reaksjoner

Reaksjonene på IKT Norges utspill lar ikke vente på seg. Nestleder av Justiskomiteen på Stortinget, Jan Bøhler fra Arbeiderpartiet, mener bransjen trenerer implementeringen.

– Dette er veldig forutsigbart og utidig. Bransjen har vært mot direktivet hele tiden og kommer stadig med nye begrunnelser, sier Bøhler, som viser til økende kriminalitet på nettet og terrorfaren som årsak til at det ikke kan vente med å innføre direktivet.

Andre igjen mener at det er bra med en utsettelse til alt er på plass. Blant disse er leder av Transport- og kommunikasjonskomiteen, Knut Arild Hareide fra KrF.

– Det er veldig bra og helt nødvendig at bransjen advarer mot usikre og dårlige sikkerhetsløsninger. Dette har vært en sak som det har gått prestisje i fra regjeringen (ved Arbeiderpartiet), og slik jeg ser det er det ingen negative konsekvenser av en utsettelse, mener Hareide som er motstander av direktivet.

IKT Norge får også støtte fra Telenors divisjonsdirektør Harald Krohg, som bekrefter at vil ta lang tid å få alt på plass.

– Det er en omfattende jobb og veldig mye data som skal lagres. Det er data som oppstår og som samles inn på ulike steder. Det er et stort IT-prosjekt, og to og et halvt år er ikke veldig lang tid for et såpass komplisert prosjekt.

Telenor mener også at den korte fristen kan gjøre ting dyrere, da systemleverandører enkelt kan sette opp prisene.

Forskrift kommer

Post- og teletilsynet synes på sin side at to til tre år høres mye ut. De skal nå gå gjennom de forskjellige høringssvarene før de kommer til en endelig forskrift, som da skal være klar om noen uker.

Dette er datalagringsdirektivet

Kilde: Aftenposten

Les også
Island har stoppet datalagringsdirektivet
Les også
Datalagringsdirektivet utsettes, igjen
Les også
Drar datalagringsdirektivet for retten
Les også
Dette er datalagringsdirektivet
annonse