Til hovedinnhold

Nordmann delte over 1200 filmer og serier på nettet

Nå må han betale 250 000 kroner i erstatning til filmbransjen.

Det er en kjent sak at piratjakten har tiltatt de senere år, noe som også gjelder Norge. Aftenposten kan nå melde at en nordmann nå har blitt idømt en klekkelig erstatningssum for omfattende piratvirksomhet.

Mannen, en 21-åring fra Vestfold, ble av Tønsberg tingrett dømt til å betale 250 000 kroner i erstatning, og fikk i tillegg en betinget fengselsstraff på seks måneder.

Strengeste piratdommen i Norge

Vedkommende ble anmeldt av bransjeforeningen Norsk Videogramforening (NVF) på vegne av en rekke av de store filmselskapene, blant andre Warner Bros, SF Norge AS, Nordisk Film, Fox-Paramount Home Entertainment, Universal Sony Pictures og Walt Disney.

Den dømte mannen skal blant annet ha lastet opp store mengder filmer og TV-serier på den nå stengte tjenesten Norskfilm.net.

Erstatningkravet fra selskapene lå opprinnelig på 823 000 kroner, men retten endte altså opp med å idømme kun 250 000 kroner. Ifølge generalsekretær i NVF, Willy Johansen, skal dette likevel være den strengeste straffen hittil i Norge for brudd på åndsverkloven, skriver Aftenposten.

La ut innhold på Norskfilm.net

Den dømte piraten skal ha lagt ut over 1200 filmer og TV-serier på nettstedet Norskfilm.net i løpet av 2014 og 2015. Norskfilm.net var en norsk piratnettside hvor brukere kunne strømme norske og utenlandske filmer helt gratis med norsk tekst, og som ble stengt av politiet i mars i fjor.

I tillegg skal 21-åringen ha lastet ned rundt 700 filmer og TV-serier fra det kjente piratnettstedet The Pirate Bay, og tekstet innholdet til cirka 100 av disse på norsk.

Til tross for at NVF kun ble tilkjent en liten del av det opprinnelige erstatningkravet, vil foreningen trolig ikke anke avgjørelsen, ifølge Johansen. Den dømtes advokat uttalte på sin side at 21-åringen er fornøyd med å slippe fengsel, men at de håpet å få redusert erstatningssummen.

Noen pirater angrer gjerningene sine: Gruppen som lekket den nye Tarantino-filmen beklaget offentlig i etterkant »

(Kilde: Aftenposten)

annonse