Til hovedinnhold

Derfor har neshornet installert kamera i hornet sitt

Det er deres beste våpen mot krypskyttere.

Protect/montasje

Enkelte typer neshorn er svært utrydningstruet, fordi de keratinrike hornene deres fortsatt er verdifulle mange steder i verden. Jakt er enten ulovlig eller tillatt i særdeles begrenset omfang i land der det bor ville neshorn.

Krypskyttere herjer i Sør-Afrika. (Trykk for større bilde)Foto: Protect

Mot krypskytternes våpen og avanserte sporingssystemer har neshornene lite å stille opp med, og særlig i Sør-Afrika har neshornjakt blitt et økende problem de siste årene. I fjor ble 1215 neshorn drept eller lemlestet i landet, og svært få av krypskytterne – angivelig bare tre prosent – blir tatt.

Det vil den britiske dyrevernsorganisasjonen Protect gjøre noe med, skriver The Verge. Derfor har de utviklet et kamera- og sporingssystem som sikrer at krypskytterne ikke vil klare å komme seg unna hvis de feller et neshorn. Organisasjonen startet denne uken utrullingen av systemet som kan sette en stopper for all ulovlig jakt i Sør-Afrika, og i på sikt også andres steder i verden.

– Virker avskrekkende

Foto: Protect

Systemet kalles Real-time Anti-Poaching Intelligence Device (RAPID). Det består av en pulsmåler som festes under huden på dyret, et synlig halsbånd med innebygget GPS-sender og et lite kamera som er festet på hornet.

Dersom pulsmåleren indikerer at neshornet plutselig får en høyere eller lavere hjerterytme, får de som holder vakt umiddelbart beskjed. De kan så skru på det lille kameraet for å se om det er noen krypskyttere i nærheten. GPS-signalene gjør det mulig for parkens voktere å komme raskt på stedet for å fakke krypskytterne.

Tanken er å utstyre så mange neshorn som mulig med det nye systemet, og at det vil skremme krypskytterne.

– Det virker avskrekkende fordi krypskytterne vil skjønne at alle dyr som har på seg et av disse halsbåndene eller enhetene er så godt som tatt av listen. Det blir meningsløst å drepe dyrene fordi du vil ikke klare å slippe unna med dyrets verdifulle kroppsdeler på slep, sier Protect-sjef Steve Piper i en pressemelding.

Her ser du et opptak gjort fra hornet til et neshorn (ingen krypskyttere i sikte):

Løsningen skal også kunne brukes på andre dyr som jaktes av krypskytter, som elefanter og tigre.

En annen løsning som kan redde neshornene er denne:
Slik kan droner redde ville dyr »

(Kilder: Protect, The Verge)

annonse