Til hovedinnhold

Aldri før har Mac hatt så store problemer med ondsinnet programvare

2015 har vært et katastrofe-år for plattformen.

Tashatuvango, Sorapop Udomsri/Shutterstock.com, Tek.no

Mac-maskiner har tradisjonelt blitt rammet av langt mindre ondsinnet programvare enn Windows-baserte enheter, men etter hvert som Mac har blitt mer utbredt har bildet definitivt endret seg en del. Ifølge en fersk rapport ble 2015 faktisk et rekordår for skadevare på Mac.

Den nye rapporten ble utarbeidet av sikkerhetsselskapet Bit9 og slår fast at det dukket opp hele fem ganger mer skadevare til OS X i 2015 enn i løpet av de fem foregående årene til sammen. Økningen har med andre ord vært temmelig formidabel.

- Vil fortsette å øke kraftig

Konklusjonen er basert på til sammen 1400 unike skadevare-prøver til OS X som Bit9 samlet inn og analyserte over en periode på 10 uker. På bakgrunn av funnene mener Bit9 at det er på høy tid at Apple-eiere begynner å ta sikkerhet skikkelig på alvor, og selskapet mener at antallet nye, ondsinnede programmer til OS X trolig vil fortsette å akselerere i tiden fremover.

Søylen til høyre viser hvor mye OS X-skadevare som ble oppdaget i 2015 i forhold til de fem foregående årene til sammen. Foto: bit9

Selskapet peker på at økningen naturlig nok henger sammen med den raske veksten i markedsandelen til OS X. Som vi har meldt tidligere kommer mye av Apples solide kvartalsresultater den siste tiden av nettopp en kraftig økning i Mac-salget.

Bit9 peker på at mange har nedprioritert sikkerhet på OS X-maskiner, siden operativsystemet hittil ikke har vært særlig interessant for skadevare-utvikler.e Med den raske veksten man ser nå har det dermed oppstått et stort sikkerhets-etterslep på OS X-plattformen som gjør at mange kan være eksponerte.

Lav mengde i forhold til Windows

I likhet med på Windows-plattformen kommer også OS X-skadevaren i mange ulike former, og Bit9 peker på at det har dukket opp flere spesielt «interessante» varianter i 2015. Et av disse er et program kalt «XcodeGhost», som injiserer ondsinnede komponenter i Xcode, som er Apples offisielle utviklingsverktøy for OS X-apper.

Selv om økningen i OS X-skadevare har vært meget stor, kan det være verdt å merke seg at den totale mengden likevel er svært lav i forhold til på Windows-plattformen. I et intervju med nettstedet Network World uttalte en sikkerhetsekspert at dersom man legger sammen all skadevaren som er oppdaget til Mac noensinne, vil mengden trolig være mindre enn det som dukker opp til Windows på bare en time.

I hvilken grad dette stemmer er uvisst, men uansett kan det nok være smart for Mac-eiere å begynne å ta sikkerheten mer på alvor. For mer informasjon kan du lese hele rapporten til Bit9.

Apples kryptering på mobiler er det imidlertid ingenting i veien med: Det skal være helt umulig å hente ut data på låste iPhoner »

(Via Ubergizmo)

annonse