Til hovedinnhold

Er dette AMDs nye toppskjermkort?

Bilder av Radeon HD 7970 er lekket på nett.

Bilder av det som tilsynelatende skal være en «engineering sample» av AMDs kommende topp-skjermkort Radeon HD 7970 er nå lagt ut på nett via forumet til Beyond3D.com.

Bølgen av rykter rundt skjermkortene som trolig lanseres tidlig januar vokser seg stadig større. I førsteomgang er det Radeon HD 7970, kodenavn Tahiti XT, som kommer på markedet. Tidligere denne uken ble de stive prisene gjort kjent, og det har lenge vært spekulert i om toppmodellene vil komme med en minnebusbredde på 384 bit.

Nærbilde av kortdetaljene. Klikk for større versjon. Bilde: fellix/Beyond3D

Bildene som nå ligger ute på nett ser ut til å bekrefte dette. Dette er skjermkort fra en av de første produksjonspartiene, så selve designen er neppe endelig – men kjøleren ser iallfall ut til å være en ny type vi aldri før har sett.

Mest spennende av alt er det imidlertid at bildene ser ut til å bekrefte at skjermkortet vil få en minnebusbredde på hele 384 bit. De siste årene har AMD tviholdt på 256 bit, mens Nvidia har hatt suksess med nettopp 384 bit.

På bildet er det merket av elleve grønne felt som signaliserer antallet minnebrikker på den andre siden av skjermkortet. Den tolvte ligger rett bak kjernen mot hovedkortet. Dette vil bidra til at skjermkortet får en langt høyere båndbredde, noe som til syvende og sist slår ut på ytelsen du får.

Mulig høyt effektforbruk

Det er ikke like moro at bildene også viser at skjermkortet kan få et høyt strømforbruk. Det er koblet opp mot strømforsyningen via én 6-pins og én 8-pins PCIe-kontakt, men det er loddepunkter på kretskortet som tilsier at det ferdige produktet trolig vil få to 8-pins-kontakter.

To slike kontakter betyr at skjermkortet kan få et strømforbruk opp mot hele 375 W.

At vi nå finner bilder av skjermkortene betyr at AMD er i den siste fasen av produksjonen, så at skjermkortene faktisk lanseres tidlig januar skal du ikke se bort i fra.

(Kilde: Beyond3D, Techpowerup.)

annonse