Tek.no

Nyhet

Nå skal lynraske SSD-er utnyttes for å gjøre nettjenester raskere

På ett år har et lite oppstartsselskap omsatt for over tre milliarder.

Jørgen Elton Nilsen
14 Nov 2014 05:30

Tel Aviv/Tek.no: SSD-er har slått forbrukerne med storm. De små og nette lagringsmediene er vesentlig raskere enn en tradisjonell harddisk, tåler mer og lager ikke lyd.

Dette er egenskaper som har fristet mange når de har kjøpt seg ny maskin, men nå jobber en rekke store selskaper på en ny kampfront: SSD-ene skal inn i store serverparker, slik at nettjenestene du bruker hver dag blir både raskere, billigere og i stand til å skalere bedre.

Ett av disse selskapene er EMC, som via datterselskapet XtremIO nå mener de har løst de fleste ulempene som er forbundet med SSD-er.

Løsningen har åpenbart slått an i markedet. På bare ett år, det eneste året XtremIO har vært på markedet, har de jobbet seg opp til en omsetning på 500 millioner dollar – 3,2 milliarder kroner.

Lite oppstartsselskap

Ehud Rokach, toppsjefen i XtremIO.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

XtremIO er i utgangspunktet et lite oppstartselskap som ble grunnlagt i 2009 og kjøpt av EMC i 2012. På det tidspunktet hadde selskapet ingen omsetning, og faktisk ikke engang et ferdig produkt. Først i 2013 ble produktet til XtremIO lansert, og det de i bunn og grunn har utviklet er en stor boks fylt med SSD-er og programvare, spesialutviklet for bruk i store datasentre.

– Den originale tankegangen bak starten av selskapet var at prosesseringskraften går opp eksponentielt, mens lagringshastigheten bare har en meget saktegående lineær vekst. Harddiskene har mekaniske begrensninger, og det har gjort harddiskene til en flaskehals, sier Ehud Rokach, toppsjefen i XtremIO.

Han har et poeng. Harddisker i seg selv har fått høyere kapasitet de siste årene, men ytelsen har mer eller mindre stagnert. Litt hjelp har man fått av teknologier som RAID, som kan øke ytelsen, men også utviklingen av hastighet i RAID er lineær.

Litt skeptiske til teknologien enda

Renen Hallak er ingeniør i XtremIO.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

Renen Hallak, en av ingeniørene i XtremIO, mener at man med de nye SSD-løsningene virkelig får utnyttet potensialet som ligger i SSD-teknologien. Han viser til at man på serversiden frem til nylig hovedsakelig har brukt SSD-er til å få fart på enkelte oppgaver, mens markedet nå beveger seg mot løsninger som rendyrker potensialet i teknologien:

– Flash er en ny teknologi, og folk stoler da naturlig nok ikke helt på det med en gang. Men vi har funnet veldig gode metoder for å kommer rundt problemene, sier Rokach.

Hovedproblemet til SSD-er er to ting. For det første har det en kostnad som er høyere enn tradisjonelle harddisker, men dette har bedret seg betraktelig de siste årene. Det andre problemet er at de har en begrenset levetid, i form av et gitt antall ganger de kan skrives til. SSD-er kan rett og slett slites i stykker om de brukes for mye.

Det XtremIO mener de har fått til, er å minimere disse ulempene til et punkt hvor de ikke lenger har noen nevneverdig betydning. Hallak kan ikke fortelle nøyaktig hvordan, men sier at det det dreier seg om komprimering av dataene for å begrense antallet bit som lagres, og andre metoder for å begrense antallet skriveoperasjoner.

SSD-ens store fortrinn

En av SSD-boksene til XtremIO.Foto: XtremIO

Hovedgrunnen til at SSD-er egner seg spesielt godt i enkelte servermiljøer, er en av de samme egenskapene som gjorde dem interessante for forbrukerne i utgangspunktet: At de ikke leser og skriver data et i sekvensielt mønster slik harddiskene gjør, men helt tilfeldig. For en SSD er det likegyldig hvor på enheten et datasett er lagret, men det for en harddisk har stor betydning for ytelsen.

Dette kommer spesielt til nytte i situasjoner der du må ha ut dataene dine veldig raskt, noe som både er tilfellet for en vanlig laptop og spesielt når det er snakk om lagring for servere.

For å ytterligere spare SSD-ens begrensede antall skrivesykluser, har enkelte produsenter valgt å komprimere dataene – slik at det i praksis blir færre bit og bytes som skrives til selve lagringsmediet. Det er imidlertid komplisert å få til uten å påvirke ytelsen for mye, men også komprimering er på plass i XtremIO.

– Komprimering er noe vi opprinnelig ikke tenkte på, men vi la det på etterpå med en metode som ikke reduserer ytelsen. Det er en stor utfordring her, og det er at dekomprimerte filer blir forskjellige størrelser. Da mister du ofte plass, men vi har funnet en metode rundt det. Dessverre kan jeg ikke si hvordan, forteller Hallak.

Trenger eget nettverk

To Fibre Chanell-kontakter.Foto: Art_man, Shutterstock

Lynraske lagringsmedier krever også at overføringen mellom lagringsmediet og resten av maskinvaren er rask. Da SSD-ene gjorde sitt inntog i forbrukerverdenen tvang det frem en raskere SATA-standard, i form av SATA 6 Gbit/s. Når du kombinerer kraften til veldig mange SSD-er i et serveroppsett blir kravene til dette grensesnittet enda viktigere.

Som i forbrukerverdenen har man på serversiden også sett til et grensesnitt som har eksistert i lang tid: Fibre Channel. Dette er en optisk overføringsstandard som har vært brukt lenge, også av oss, mellom servere og lagringsutstyr. Per i dag kan én Fibre Channel-kabel overføre 16 Gbit/s, men det er ikke noe i veien for å koble opp flere kabler inn mot ett lagringsoppsett. Og om få år skal støtte for 128 Gbit/s være på plass.

– Du trenger et nettverk som er designet for lagring, et nettverk som har noen grunnleggende attributter, og Fibre Channel er akkurat det, sa en representant for Brocade, en av verdens største produsenter av Fibre Channel-utstyr.

– Slik jeg ser SSD-ene nå, er dette begynnelsen på en ny æra. Spørsmålet som virkelig som trigger meg er da hvilke applikasjoner som vil bli mulig å lage takket være teknologi som dette, avslutter Hallak.

Datasentrene som huser alle tjenestene du bruker på nett er imponerende i seg selv:
Bli med inn i et toppmoderne, norsk datasenter »

Les også
SSD-er kan miste data etter bare én uke
Les også
Western Digital Red 6 TB NAS: For deg med voldsomme lagringsbehov
Les også
Denne harddisken bør du styre unna
Les også
La diskene samarbeide for å gi deg bedre ytelse eller bedre sikkerhet
annonse

Les også