Nå stjeler tyvene elbil-batterier også

Toyota Prius-er skal være spesielt utsatt i USA.

En ny røverbande som stjeler batterier fra elbiler herjer på USAs østkyst akkurat nå. Bilene de ser seg ut er hovedsakelig av typen Toyota Prius, og da som regel tredje generasjon av den miljøvennlige hybridbilen, skriver The Verge. Tyveriene startet i San Francisco, men har senere spredd seg til byene rundt, og nå også helt til New York.

For å stjele batteriene må tyvene bryte seg inn gjennom bakruten på bilen og klippe ledningene. Deretter heiser de ganske enkelt batteriene ut av plassen sin i bagasjerommet i bilen.

En førstegenerasjons Toyota Prius. Slike biler er det som får de stjålne batteriene. Foto: Wikimedia Foundation

Politiet vet ikke nøyaktig hvorfor batterityveriene har startet akkurat nå, men de har én teori:

Første generasjons Prius hadde nemlig en batterigaranti på 10 år, og disse bilene begynner nå å bli akkurat så gamle. Dermed kan behovet for billige batterier plutselig ha steget og økt etterspørselen.

Et ankepunkt ved denne teorien er imidlertid at tredje og første generasjon ikke er direkte bakoverkompatible, slik at man i så fall må bygge om de stjålne batteriene fra nye Prius-er før de kan brukes i gamle Prius-er.

Rekordkjappe tyver

En tredjegenerasjons Toyota Prius. Det er disse bilene de frekke tyvene stjeler batteriene fra. Foto: Flickr/Autoviva

Når batteriene omsider havner på det svarte markedet, kan de være verdt opp mot 1 000 dollar (7 500 kroner). Det er allikevel langt rimeligere enn de 3 000 dollarene (22 500 kroner) man må bla opp for et nytt batteri på lovlig vis.

Det er imidlertid ikke bare enkelt å stjele batteriene, ettersom de veier hele 54 kilo. På tross av dette har tyvene i enkelte tilfeller greid å fjerne batteriene på bare 20 minutter.

En profesjonell mekaniker alene ville til sammenligning ha brukt omtrent én time på den samme jobben, skriver The Verge.

Hva skjer hvis du deler en Model S i to?
Biltyv kjørte rett inn i bygning, og fant svaret »

(Kilde: The Verge)

annonse