Tek.no

Nyhet

Forskere laget databrikke av tre

Kan være første steget på veien mot biologisk nedbrytbar elektronikk.

University of Wisconsin
Eigil Knudsen
29 Mai 2015 11:32

Forskere har som kjent begynt å eksperimentere med utradisjonelle materialer i konstruksjonen av databrikker, men organiske stoffer er ennå en sjeldenhet i denne forbindelse. Som vitenskapsmagasinet Science Daily melder har en gruppe forskere nå laget en brikke av noe så uvanlig som tre.

Forskerne, som tilhører University of Wisconsin-Madison, konstruerte nærmere bestemt en halvlederbrikke av såkalte «cellulose-nanofibriler». Dette er i korte trekk supertynne tråder av organiske forbindelser som man blant annet finner i tre og andre stoffer i naturen.

Vil skåne miljøet

Hele brikken er naturlig nok ikke laget av stoffet, men kun den såkalte waferen, altså «fundamentet» som vanligvis består av silisium. Siden det er waferen som utgjør det aller meste av materialet i en databrikke, laget forskerne på denne måten en brikke som i alle fall nesten er fullstendig nedbrytbar.

Nærbilde av databrikken. Foto: University of Wisconsin

Formålet med den eksperimentelle brikken er å demonstrere at det er mulig å lage databrikker av fornybare og nedbrytbare materialer, noe forskerne håper igjen kan bidra til en reduksjon av den miljømessige belastingen til dataindustrien.

– Brikkene er så trygge at du kan legge dem i skogen, og soppen vil bryte dem ned. De er like trygge som gjødsel, sa lederen for forskningsprosjektet Zhenqiang Ma. Ma peker på at utover waferen er det bare noen få mikrometer som benyttes til de andre komponentene på en brikke.

Fleksibelt

En av hindringene som forskerne støtte på i konstruksjonen av brikken er at tre er et såkalt hygroskopisk materiale, det vil si at det absorberer fuktighet fra omgivelsene, og som en konsekvens av dette har det en tendes til å ekspandere. Dette løste forskerne imidlertid med et lag av såkalt epoxy, det en flytende plastmasse som danner et tynt lag utenpå brikken.

I tillegg til å være nedbrytbart og miljøvennlig skal det nye brikkedesignet både by på solid ytelse og også være svært fleksibelt. Med tanke på at fleksibel elektronikk nå er i ferd med å bli det neste store, tror forskerne dermed at de har en mulighet til å ligge i forkant av utviklingen med den nye teknikken.

Forskerne innrømmer imidlertid at det vil ta tid før halvlederindustrien eventuelt vil kunne tilpasse seg den nye teknologien, så ennå er nok forbrukerelektronikk med tre-brikker et stykke unna. Om du har lyst til å fordype deg i de tekniske detaljene kan du studere hele forskningsdokumentet.

Den mest lovende silisium-arvtakeren er nok fremdeles grafén: Her 3D-skrives vidundermaterialet »

(Via Gizmodo)

Les også
Prosessor-gjennombrudd kan gjøre datamaskiner 1000 ganger raskere
Les også
Forskere lagde karbonfiber ved å hente ut CO2 fra løse luften
Les også
Slik utvinnes silisium til elektronikk og solceller
Les også
Fremtiden til LCD-skjermene kan være i fare
Les også
Vindunderstoffet grafén kan gi superealistiske hologram-skjermer
Les også
Snart kan dingsene dine hente strøm fra selve skjermen
Les også
Dette batteriet kan lades opp på ett minutt
annonse

Les også